Hozzávalók:
Tésztához:
Továbbá:
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral és jól elkeverjük. (Én nem futtattam most.)
Az élesztős vizet, az olajat a liszthez adjuk, majd alaposan kidagasztjuk. Ha nagyon ragadna a tészta, akkor egy kevés lisztet szórhatunk hozzá.
A tésztát meleg helyen lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy közepes serpenyőben kétujjnyi olajat forrósítunk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és kb. 1 cm vastagra elnyújtjuk. Egy fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Ha már kellőképpen felforrósodott az olaj, akkor a kezünkbe veszünk egy tésztát, mint a kormánykereket, elkezdjük forgatni az ujjaink között. Így a széle vastagabb marad egy kicsit, a közepe pedig elkezd kicsit nyúlni.
A lángosokat a forró olajban, közepestől nagyobb lángon szép pirosra sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
A lángosokat fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal és apróra vágott zöldségekkel kínáljuk.
A recepthez egy aranyos történet kapcsolódik. A gyerekek, ha fürdenek és hajat mosnak, akkor szeretnek bohóckodni és habos frizurákat alkotni. Az este az egyik épp megszólal, anya ez „fánkos” haj. Mire a másik, hogy nem fánkos, hanem „lángos”. Ezen jót nevettünk és másnap természetesen lángost kértek ebédre :-) Így lett a pánkos (punk) hajból előbb fánkos haj, és végül lángos az ebéd.