Totus derelye recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg burgonya
- 10-12 dkg finomliszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
- fél csapott evőkanál búzadara
- liszt a szóráshoz
Töltelékhez:
- 12 dkg totu
- 3 dkg vaniliás xilit vagy eritit
- 2-2,5 dkg totu krém extra
- fél citom héja és leve
- 1 dkg búzadara
Morzsához:
- 5 dkg margarin
- 10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítése:
A töltelék hozzávalóit összekeverjük és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a tésztát.
A burgonyát vagy héjában főzzük meg és aztán hámozzuk vagy meghámozzuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben megfőzzük.
A főtt, kihűlt burgonyát burgonyanyomóval áttörjük, hozzáadjuk a tojást, a sót, a búzadarát és a lisztet a burgonyától függően, msszegyúrjuk. Kissé ragacsos tésztát kapunk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 1 cm vastagságúra, kb 5 cm-es csíkokra vágjuk derelyeszaggatóval vagy ha nincs akkor késsel, majd evőkanálnyi halmokat teszünk a tésztára a töltelékből 5 cm távolságban egymástól. Ezután egy ugyanakkora darab tésztacsíkot teszünk erre a tésztacsíkra és a derelyeszaggatóval a halmok között elvágjuk a dupla tésztát, majd a két szélén a lelógó tésztát is levágjuk és kész is a derelye.
Lobogó, sós forró vízben kifőzzük. Ha feljönnek a derelyék a víz tetejére már ki is szedhető.
A margarint forró serpenyőben felolvasztjuk, majd rászórjuk a morzsát és halvány barnára pirítjuk. Ebbe forgatjuk bele a vízből kiszedett és kissé lecsepegtetett derelyéket.
Tipp:
A hozzávalók kb 20 db derelye elkészítéséhez elegendőek.