Totus derelye

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 25 dkg burgonya
  • 10-12 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • fél csapott evőkanál búzadara
  • liszt a szóráshoz

Töltelékhez:

  • 12 dkg totu
  • 3 dkg vaniliás xilit vagy eritit
  • 2-2,5 dkg totu krém extra
  • fél citom héja és leve
  • 1 dkg búzadara

Morzsához:

  • 5 dkg margarin
  • 10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése:

A töltelék hozzávalóit összekeverjük és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a tésztát.

A burgonyát vagy héjában főzzük meg és aztán hámozzuk vagy meghámozzuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben megfőzzük.

A főtt, kihűlt burgonyát burgonyanyomóval áttörjük, hozzáadjuk a tojást, a sót, a búzadarát és a lisztet a burgonyától függően, msszegyúrjuk. Kissé ragacsos tésztát kapunk.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 1 cm vastagságúra, kb 5 cm-es csíkokra vágjuk derelyeszaggatóval vagy ha nincs akkor késsel, majd evőkanálnyi halmokat teszünk a tésztára a töltelékből 5 cm távolságban egymástól. Ezután egy ugyanakkora darab tésztacsíkot teszünk erre a tésztacsíkra és a derelyeszaggatóval a halmok között elvágjuk a dupla tésztát, majd a két szélén a lelógó tésztát is levágjuk és kész is a derelye.

Lobogó, sós forró vízben kifőzzük. Ha feljönnek a derelyék a víz tetejére már ki is szedhető.

A margarint forró serpenyőben felolvasztjuk, majd rászórjuk a morzsát és halvány barnára pirítjuk. Ebbe forgatjuk bele a vízből kiszedett és kissé lecsepegtetett derelyéket.

Tipp:

A hozzávalók kb 20 db derelye elkészítéséhez elegendőek.