Töltött kenyér recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 80 dkg sima liszt
- 5 dkg élesztő
- csipet só
- 1 ek zsír
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- langyos víz
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelék ízlés szerint:
- kolbász
- paprikás szalámi
- reszelt trappista és/vagy lapkasajt
- paprika
- paradicsom
- vöröshagyma szeletelve, karikázva
Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a sót. Kis mélyedést készítünk, az élesztőt belemorzsoljuk, hozzátesszük a zsírt, felöntjük egy kevés langyos vízzel, és miután feljött az élesztő, további víz hozzáadásával puha tésztát gyúrunk.
Letakarva a tésztagombócot, meleg helyen 30 percet pihentetjük, kelesztjük. Ezalatt a töltelékeket előkészítjük, felszeleteljük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára téve kb. 1 cm vastagságú téglalap formára nyújtjuk.
Sorban ráhelyezzük a tölteléket (én még egy kevés reszelt trappistát is tettem rá), és tojással megkenjük a tészta végét, hogy miután szorosan feltekertük, a végén ragadjon össze a tésztaréteg!
A rúd végeit összenyomjuk, és gondosan a tészta alá hajtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük tojással, megszórjuk egy kevés sajttal (csak a díszítés miatt), és további 15 percet pihentetjük.
Végül előmelegített sütőben 190 fokon szép aranybarnára sütjük (kb. 35-40 perc).
Miután elkészült, rácsra tesszük, és pihentetjük kb.20 percet, azután szeletelhető!
Tipp:
Bacon szalonnát nem ajánlom, mert sok zsiradékot enged, és nagyon nehéz lesz tőle az étel, de gombával, kukoricával, gépsonkával…stb. (amit csak a fantázia és az ízlés nyújt) a töltelék variálható!
A töltött kenyér kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 33 g
Zsír: 8 g