Töltött kenyér

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Töltött kenyér

Hozzávalók:

  • 80 dkg sima liszt
  • 5 dkg élesztő
  • csipet só
  • 1 ek zsír
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • langyos víz
  • 1 felvert tojás

Töltelék ízlés szerint:

  • kolbász
  • paprikás szalámi
  • reszelt trappista és/vagy lapkasajt
  • paprika
  • paradicsom
  • vöröshagyma szeletelve, karikázva

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a sót.  Kis mélyedést készítünk, az élesztőt belemorzsoljuk, hozzátesszük a zsírt, felöntjük egy kevés langyos vízzel, és miután feljött az élesztő, további víz hozzáadásával puha tésztát gyúrunk.

Letakarva a tésztagombócot, meleg helyen 30 percet pihentetjük, kelesztjük. Ezalatt a töltelékeket előkészítjük, felszeleteljük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára téve kb. 1 cm vastagságú téglalap formára nyújtjuk.

Sorban ráhelyezzük a tölteléket (én még egy kevés reszelt trappistát is tettem rá), és tojással megkenjük a tészta végét, hogy miután szorosan feltekertük, a végén ragadjon össze a tésztaréteg!
A rúd végeit összenyomjuk, és gondosan a tészta alá hajtjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük tojással, megszórjuk egy kevés sajttal (csak a díszítés miatt), és további 15 percet pihentetjük.

Végül előmelegített sütőben 190 fokon szép aranybarnára sütjük (kb. 35-40 perc).

Miután elkészült, rácsra tesszük, és pihentetjük kb.20 percet, azután szeletelhető!

Tipp:

Bacon szalonnát nem ajánlom, mert sok zsiradékot enged, és nagyon nehéz lesz tőle az étel, de gombával, kukoricával, gépsonkával…stb. (amit csak a fantázia és az ízlés nyújt) a töltelék variálható!