Hozzávalók:
Töltelék ízlés szerint:
Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a sót. Kis mélyedést készítünk, az élesztőt belemorzsoljuk, hozzátesszük a zsírt, felöntjük egy kevés langyos vízzel, és miután feljött az élesztő, további víz hozzáadásával puha tésztát gyúrunk.
Letakarva a tésztagombócot, meleg helyen 30 percet pihentetjük, kelesztjük. Ezalatt a töltelékeket előkészítjük, felszeleteljük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára téve kb. 1 cm vastagságú téglalap formára nyújtjuk.
Sorban ráhelyezzük a tölteléket (én még egy kevés reszelt trappistát is tettem rá), és tojással megkenjük a tészta végét, hogy miután szorosan feltekertük, a végén ragadjon össze a tésztaréteg!
A rúd végeit összenyomjuk, és gondosan a tészta alá hajtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük tojással, megszórjuk egy kevés sajttal (csak a díszítés miatt), és további 15 percet pihentetjük.
Végül előmelegített sütőben 190 fokon szép aranybarnára sütjük (kb. 35-40 perc).
Miután elkészült, rácsra tesszük, és pihentetjük kb.20 percet, azután szeletelhető!
Bacon szalonnát nem ajánlom, mert sok zsiradékot enged, és nagyon nehéz lesz tőle az étel, de gombával, kukoricával, gépsonkával…stb. (amit csak a fantázia és az ízlés nyújt) a töltelék variálható!