Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos) recept

Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 ek napraforgó olaj
    • 2 dl langyos víz
    • 1 tk só
    • 1 tk cukor
    • 5 dkg világos rozsliszt
    • 25 dkg sima liszt
    • 3 g száraz élesztő, vagy 1 dkg friss

    Tetejére:

    • 10 dkg (bükkfán) füstölt szalonna
    • 10 dkg húsos szalonna pl. kolozsvári, vagy bacon
    • 3-4 ek tejföl
    • 1 közepes fej lila hagyma
    • 3-5 dkg füstölt sajt
    • 1 duci gerezd fokhagyma
    • bors

    Elkészítése:

    A szalonnákat külön-külön felcsíkozzuk, vagy kockázzuk és kisütjük a zsírját, majd kivesszük a darabokat a zsírból és lecsepegtetjük.

    A kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben behelyezzük a hozzávalókat: az olajat, vizet, sót, cukrot, liszteket és a tetejére pedig az élesztőt, majd dagasztó programon összedolgoztatjuk a tésztát.

    Ha nincs kenyérsütőgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztőt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielőtt hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz.

    A hozzávalókat jól összegyúrjuk közepesen lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos nem lesz. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.

    Ezután enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és 5 percig letakarva pihentetjük.

    Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.

    A tésztát normál tepsiméretűre (gáztepsi) kinyújtjuk, és ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire.

    Egy gerezd fokhagymát megtisztítva, finom reszelőn lereszelünk, és hozzákeverjük a tejfölhöz. Kissé megsózzuk, borsozzuk, és ezzel lekenjük a tésztát. Elosztjuk rajta a kétféle sült szalonnát, majd a félbevágott és felszeletelt lila hagymát, valamint egy kevés füstölt sajtot.

    Betesszük az előmelegített sütőbe, és 220 fokon, körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a sütőből, rácsra téve hagyjuk hűlni.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá