Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)

Hozzávalók:

  • 1 ek napraforgó olaj
  • 2 dl langyos víz
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 5 dkg világos rozsliszt
  • 25 dkg sima liszt
  • 3 g száraz élesztő, vagy 1 dkg friss

Tetejére:

  • 10 dkg (bükkfán) füstölt szalonna
  • 10 dkg húsos szalonna pl. kolozsvári, vagy bacon
  • 3-4 ek tejföl
  • 1 közepes fej lila hagyma
  • 3-5 dkg füstölt sajt
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • bors

Elkészítése:

A szalonnákat külön-külön felcsíkozzuk, vagy kockázzuk és kisütjük a zsírját, majd kivesszük a darabokat a zsírból és lecsepegtetjük.

A kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben behelyezzük a hozzávalókat: az olajat, vizet, sót, cukrot, liszteket és a tetejére pedig az élesztőt, majd dagasztó programon összedolgoztatjuk a tésztát.

Ha nincs kenyérsütőgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztőt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielőtt hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz.

A hozzávalókat jól összegyúrjuk közepesen lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos nem lesz. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.

Ezután enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és 5 percig letakarva pihentetjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.

A tésztát normál tepsiméretűre (gáztepsi) kinyújtjuk, és ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire.

Egy gerezd fokhagymát megtisztítva, finom reszelőn lereszelünk, és hozzákeverjük a tejfölhöz. Kissé megsózzuk, borsozzuk, és ezzel lekenjük a tésztát. Elosztjuk rajta a kétféle sült szalonnát, majd a félbevágott és felszeletelt lila hagymát, valamint egy kevés füstölt sajtot.

Betesszük az előmelegített sütőbe, és 220 fokon, körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a sütőből, rácsra téve hagyjuk hűlni.