Sonkás-gombás torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1/2 kg fodros nagykocka tészta
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 tk zúzott fokhagyma
- 3 ek étolaj
- 20 dkg gépsonka (egyben)
- 25 dkg sajt
- 1 kis doboz gombakonzerv
- 2,5 dl főzőtejszín
- 1-2 dl tej
- 1 db zöldfűszeres tömlős sajt (100 g)
- 1 kk ételízesítő
- 1-2 csipet őrölt bors
- 1-2 csipet őrölt szerecsendió
- 1-2 csipet curry
- 1-2 csipet őrölt köménymag
- 1 ek morzsolt (vagy friss) felaprított petrezselyemzöld
- 1 ek liszt
Elkészítése:
A tésztát sós vízben 4-5 perc alatt (roppanósra) főzzük, hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük és félretesszük.
A 30cm átmérőjű tortasütő formát kikenjük étolajjal.
A gombát szűrőbe téve lecsepegtetjük és a levében 1 ek lisztet (vagy ízlés szerint étkezési keményítőt) csomómentesre elkeverünk.
A gépsonkát nagylyukú reszelőn lereszeljük.
Az apró kockára vágott vöröshagymát és a fokhagymát az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a gombát, a sonkát, a petrezselyemzöldet, a fűszereket és a reszelt sajt felét, majd felöntjük annyi tejjel, hogy ne legyen száraz és pár perc alatt összefforraéljuk. Miután a sajt teljesen felolvadt, beletesszük a gombalében elkevert habarást, a tejszínt és a tömlős sajtot.
Folytonos keveréssel 1 percet forraljuk, majd ezt a sajtos alapot hozzákeverjük a főtt tésztához, amit végül beleteszünk a sütőformába és elegyengetjük a tetejét. Lenyomkodni nem szükséges.
A tetejére elosztjuk a reszelt sajt másik felét és 190 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30-35 perc alatt megsütjük. Miután elkészült 2-3 percet pihentetjük, majd lecsatoljuk a sütőforma oldalát és máris szeletelhető.
Jó étvágyat kívánok!