Sonkás-gombás torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1/2 kg fodros nagykocka tészta
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 tk zúzott fokhagyma
  • 3 ek étolaj
  • 20 dkg gépsonka (egyben)
  • 25 dkg sajt
  • 1 kis doboz gombakonzerv
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 1-2 dl tej
  • 1 db zöldfűszeres tömlős sajt (100 g)
  • 1 kk ételízesítő
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 1-2 csipet őrölt szerecsendió
  • 1-2 csipet curry
  • 1-2 csipet őrölt köménymag
  • 1 ek morzsolt (vagy friss) felaprított petrezselyemzöld
  • 1 ek liszt

Elkészítése:

A tésztát sós vízben 4-5 perc alatt (roppanósra) főzzük, hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük és félretesszük.

A 30cm átmérőjű tortasütő formát kikenjük étolajjal.

A gombát szűrőbe téve lecsepegtetjük és a levében 1 ek lisztet (vagy ízlés szerint étkezési keményítőt) csomómentesre elkeverünk.

A gépsonkát nagylyukú reszelőn lereszeljük.

Az apró kockára vágott vöröshagymát és a fokhagymát az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a gombát, a sonkát, a petrezselyemzöldet, a fűszereket és a reszelt sajt felét, majd felöntjük annyi tejjel, hogy ne legyen száraz és pár perc alatt összefforraéljuk. Miután a sajt teljesen felolvadt, beletesszük a gombalében elkevert habarást, a tejszínt és a tömlős sajtot.
Folytonos keveréssel 1 percet forraljuk, majd ezt a sajtos alapot hozzákeverjük a főtt tésztához, amit végül beleteszünk a sütőformába és elegyengetjük a tetejét. Lenyomkodni nem szükséges.

A tetejére elosztjuk a reszelt sajt másik felét és 190 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30-35 perc alatt megsütjük. Miután elkészült 2-3 percet pihentetjük, majd lecsatoljuk a sütőforma oldalát és máris szeletelhető.

Jó étvágyat kívánok!