Pizza burger recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 70 dkg liszt
- 1 tk só
- 3 dkg élesztő
- csipet cukor
- 5 dkg teavaj
- 1 nagy ek tejföl
- langyos víz
Paradicsomszósz:
- 1 nagy ek sűrített paradicsom
- 2 nagy ek ketchup
- 6-7 kisebb szál friss oregánó vagy 1 ek morzsolt (tasakos)
- csipet só és bors
Alsó tésztára:
- 10 dkg füstölt kolbász
- 10 dkg túrista szalámi
- 1 paradicsom
- 1 TV paprika
- 1 sonkahagyma
- 5 szelet füstölt sajt
- 12 dkg sajt (félkemény)
- őrölt bors
- ízlés szerint pici só
Második tésztára:
- 15 dkg gépsonka
- 1 kis üveg szeletelt gomba
- 5 szelet füstölt sajt
- 12 dkg sajt (félkemény)
- őrölt bors
- ízlés szerint pici só
Tetejére:
- felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- szezámmag
Elkészítése:
Az élesztőt pici cukorral a langyos vízben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, majd a puha vajjal és a tejföllel kis adagonként hozzáöntött langyos vízzel egy szép puha, sima tésztává összegyúrjuk.
Letakarva meleg helyen fél órát pihentetjük.
Amíg kel a tészta, előkészítjük a töltelékeket.
A paradicsomszószhoz az oregánóról leszedett leveleit kissé összevagdaljuk és az anyagokkal összekeverjük. A gombát szűrőbe téve lecsepegtetjük.
A kolbászt, szalámit, paprikát, paradicsomot és a sonkahagymát felkarikázzuk, a trappista sajtot durvára reszeljük.
Egy nagyobb sütőlemezt kibélelünk (szilikonos) sütőpapírral.
A megkelt tésztát enyhét lisztezett felületen 5-6 mm vastagra, hosszúkás formára kisodorjuk.
A sablon egy nagyobb fedő, aminek a segítségével kivágunk 2 lapot, egyiket rátesszük a sütőlemezre, másikat pedig ha kicsi a gyúródeszka, egy kiterített konyharuhára helyezzük.
A leeső széleket összegyúrjuk, ismét kisodorjuk és ugyanígy fedő körbevágással abból készítjük el a harmadik tésztalapot.
A paradicsomszószt gondolatban kettéosztjuk és az egyik felét rákenjük az alsó lapra, a széleitől pár cintevel beljebb peremet hagyunk és szépen elrendezzük rajta a kolbászt, a szalámit, a paprikát, paradicsomot és a sonkahagymát, majd a füstölt sajt szeleteket is rátesszük és befedjük reszelt trappistával, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Erre jön a második tésztalap, amire rákenjük a paradicsomszósz másik felét. Gépsonkát teszünk rá, azután a gombát is elrendezzük rajta, majd a füstölt sajt szeletek jönnek, végül a reszelt trappista, amit szintén picit sózhatunk, borsozhatunk.
A harmadik lapot még a deszkán egy éles késsel teszés szerinti pizzaszeletekre felvágjuk (én 12 szeletre vágtam) és egyenként tesszük rá a burger tetejére.
Megkenjük felvert tojással, megszórjuk egy kevés szezámmal és a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
10-12 perc pihentetés után nagyjából 35-40 perc alatt (légkeveréssel) szép világosbarnára megsütjük.
Forrón még igencsak nyúlik a sajt a szeletek között, pár perc várakozás után még melegen, de már kényelmesen szeletelhető!
Rendkívül kiadós és laktakó, igazi házias szülinapi bulikaja.
Jó étvágyat kívánok!