Pizza burger

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 70 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 3 dkg élesztő
  • csipet cukor
  • 5 dkg teavaj
  • 1 nagy ek tejföl
  • langyos víz

Paradicsomszósz:

  • 1 nagy ek sűrített paradicsom
  • 2 nagy ek ketchup
  • 6-7 kisebb szál friss oregánó vagy 1 ek morzsolt (tasakos)
  • csipet só és bors

Alsó tésztára:

  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 10 dkg túrista szalámi
  • 1 paradicsom
  • 1 TV paprika
  • 1 sonkahagyma
  • 5 szelet füstölt sajt
  • 12 dkg sajt (félkemény)
  • őrölt bors
  • ízlés szerint pici só

Második tésztára:

  • 15 dkg gépsonka
  • 1 kis üveg szeletelt gomba
  • 5 szelet füstölt sajt
  • 12 dkg sajt (félkemény)
  • őrölt bors
  • ízlés szerint pici só

Tetejére:

  • felvert tojás
  • szezámmag

Elkészítése:

Az élesztőt pici cukorral a langyos vízben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, majd a puha vajjal és a tejföllel kis adagonként hozzáöntött langyos vízzel egy szép puha, sima tésztává összegyúrjuk.

Letakarva meleg helyen fél órát pihentetjük.

Amíg kel a tészta, előkészítjük a töltelékeket.

A paradicsomszószhoz az oregánóról leszedett leveleit kissé összevagdaljuk és az anyagokkal összekeverjük. A gombát szűrőbe téve lecsepegtetjük.

A kolbászt, szalámit, paprikát, paradicsomot és a sonkahagymát felkarikázzuk, a trappista sajtot durvára reszeljük.

Egy nagyobb sütőlemezt kibélelünk (szilikonos) sütőpapírral.

A megkelt tésztát enyhét lisztezett felületen 5-6 mm vastagra, hosszúkás formára kisodorjuk.

A sablon egy nagyobb fedő, aminek a segítségével kivágunk 2 lapot, egyiket rátesszük a sütőlemezre, másikat pedig ha kicsi a gyúródeszka, egy kiterített konyharuhára helyezzük.

A leeső széleket összegyúrjuk, ismét kisodorjuk és ugyanígy fedő körbevágással abból készítjük el a harmadik tésztalapot.

A paradicsomszószt gondolatban kettéosztjuk és az egyik felét rákenjük az alsó lapra, a széleitől pár cintevel beljebb peremet hagyunk és szépen elrendezzük rajta a kolbászt, a szalámit, a paprikát, paradicsomot és a sonkahagymát, majd a füstölt sajt szeleteket is rátesszük és befedjük reszelt trappistával, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Erre jön a második tésztalap, amire rákenjük a paradicsomszósz másik felét. Gépsonkát teszünk rá, azután a gombát is elrendezzük rajta, majd a füstölt sajt szeletek jönnek, végül a reszelt trappista, amit szintén picit sózhatunk, borsozhatunk.

A harmadik lapot még a deszkán egy éles késsel teszés szerinti pizzaszeletekre felvágjuk (én 12 szeletre vágtam) és egyenként tesszük rá a burger tetejére.

Megkenjük felvert tojással, megszórjuk egy kevés szezámmal és a sütőt előmelegítjük 200 fokra.

10-12 perc pihentetés után nagyjából 35-40 perc alatt (légkeveréssel) szép világosbarnára megsütjük.

Forrón még igencsak nyúlik a sajt a szeletek között, pár perc várakozás után még melegen, de már kényelmesen szeletelhető!

Rendkívül kiadós és laktakó, igazi házias szülinapi bulikaja.

Jó étvágyat kívánok!