Magyaros kenyérlángos recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 2 dl langyos víz
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 dkg friss élesztő
- 1,5 evőkanál napraforgó olaj
Feltét:
- 25 dkg füstölt, főtt házi sonka vagy sima sertés darált hús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl sűrített paradicsom
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 nagy csipet só, vigyázzunk, mert a sonka is sós!
- 1 pici cukor, hogy a paradicsom savasságát enyhítse
- 1 babérlevél
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- néhány levél friss bazsalikom
- 1 fej lilahagyma
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 evőkanál zsír
Elkészítése:
Az élesztőt feloldjuk egy kevés langyos vízben. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, olajat és az élesztőt, majd a langyos vízzel összegyúrjuk és közepesen lágy, rugalmas tésztává dagasztjuk, míg a tészta felülete fényes és hólyagokat vet.
Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.
Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a tetejére a ragut.
A sonkát ledaráljuk, majd kevés zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst, átforgatjuk. Ha nyers darált hússal készítjük, akkor értelemszerűen több ideig sütjük.
Hozzáadjuk a fűszereket és a paradicsomot, majd készre főzzük a húsos ragut és hagyjuk hűlni.
A tésztát, miután megkelt, enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva, pihentetjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A tésztát kissé kinyújtjuk, de elég csak kézzel másfél centi magasra, az ujjainkkal megnyomkodjuk és ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire. A tetején egyenletesen elosztjuk a ragut.
A lila hagymát felszeleteljük és elosztjuk a lepény tetején a bazsalikomlevelekkel együtt.
A végén az egészet megszórjuk reszelt sajttal és betesszük az előmelegített sütőbe, 220 fokon, körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük.
Miután megsült, szeletelve, még melegen fogyasztjuk.