Magyaros kenyérlángos

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 2 dl langyos víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1,5 evőkanál napraforgó olaj

Feltét:

  • 25 dkg füstölt, főtt házi sonka vagy sima sertés darált hús
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 nagy csipet só, vigyázzunk, mert a sonka is sós!
  • 1 pici cukor, hogy a paradicsom savasságát enyhítse
  • 1 babérlevél
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • néhány levél friss bazsalikom
  • 1 fej lilahagyma
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 evőkanál zsír

Elkészítése:

Az élesztőt feloldjuk egy kevés langyos vízben. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, olajat és az élesztőt, majd a langyos vízzel összegyúrjuk és közepesen lágy, rugalmas tésztává dagasztjuk, míg a tészta felülete fényes és hólyagokat vet.

Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.

Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a tetejére a ragut.
A sonkát ledaráljuk, majd kevés zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst, átforgatjuk. Ha nyers darált hússal készítjük, akkor értelemszerűen több ideig sütjük.
Hozzáadjuk a fűszereket és a paradicsomot, majd készre főzzük a húsos ragut és hagyjuk hűlni.

A tésztát, miután megkelt, enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva, pihentetjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.

A tésztát kissé kinyújtjuk, de elég csak kézzel másfél centi magasra, az ujjainkkal megnyomkodjuk és ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire. A tetején egyenletesen elosztjuk a ragut.
A lila hagymát felszeleteljük és elosztjuk a lepény tetején a bazsalikomlevelekkel együtt.

A végén az egészet megszórjuk reszelt sajttal és betesszük az előmelegített sütőbe, 220 fokon, körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük.

Miután megsült, szeletelve, még melegen fogyasztjuk.