Lábasban kelt vajas-kolbászos pizza recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 5,5 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor
- 3 teáskanál porélesztő
- 1 dl tej
- 1/2 teáskanál só
- 25 dkg finomliszt
- 5-6 db vékony sima vagy főzőkolbász, esteleg vastagabb virsli
Tészta tetejére:
- 10 dkg konzerv kukorica
- 10 dkg apróra vágott piros és zöld paprika
- 1 kisebb fej apróra vágott hagyma
- 15 dkg mozzarella sajt, apró darabokra vágva
Tálaláshoz:
- ízlés szerint ketchup
Elkészítése:
Egy nagyobb lábasban olvasszuk meg a vajat, majd vegyük le tűzhelyről és adjuk hozzá a cukrot és a hideg tejet. Ezután keverjük el a cukrot a tejben, majd adjuk hozzá a porélesztőt. Hagyjuk 4-5 percig állni, amíg az élesztő nem kezd kicsit habosodni. Adjuk hozzá a lisztet, amiben elkeverjük a sót és egy fakanál segítségével keverjünk sima tésztát.
A tésztát hagyjuk a lábasban a duplájára kelni meleg helyen kb 1 óra alatt.
A megkelt tésztánkat osszuk 5 egyforma részre, majd gyúrjuk sima golyókat. Fedjük le a tésztagolyókat kb 15 percre egy konyharuhával, azért hogy ne száradjanak ki.
Amíg pihenek a tésztagolyók vágjuk kisebb darabokra a hagymát, paprikát, majd keverjük össze a majonézzel és a kukoricával.
A pihentetett tésztagolyókat formázzuk téglalap alakúra, majd tekerjük bele a kolbászt vagy a virslit. Zárjuk jól le a tésztavégeket, majd vegyünk egy tekercset és vágjuk be fentről lefelé ferdén a kolbászt körülbelül 45°-os szögben kb. 1 cm vastagságban, majd fordítsuk ki oldalra. Ne vágjuk át teljesen a tésztát, csak a kolbász vastagságáig vágjuk be. A következő szeletet a másik oldalra fordítsuk ki. Ismételjük a vágásokat, amíg a tekercs végére érünk.
Osszuk el a feltétnek készült zöldséges masszát 5 részre, majd mindegyik kolbászos pizzatésztára rakjunk egy adagot. Az apróra vágott sajtot is osszuk 5 részre és szórjuk a feltétek tetejére.
Előmelegített sütőben 170 C°, 20 percig sütjük. Ezután grill fokozatra, 200 C° visszarakjuk 5 percre, amíg a tészta széle szép piros lesz és sajt szépen megolvad.