Házi burgonyás lángos alaprecept recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 kg búza finomliszt
- 2-4 főtt, áttört burgonya
- 2 csapott teáskanál kristálycukor
- 2 dl tej
- 30 g friss élesztő
- 2 nagy csipet só
- 1/2 dl olaj és annyi tej még, amennyit a tésztánk felvesz
Sütéshez:
- étolaj
Elkészítése:
Nincs nyár lángos nélkül!
Réges-régen még zsírban sütötték. Az alaprecept áttört-főtt burgonyával készül, ugyanis a külső ropogós kérget és a belső omlós állagot egyedül a lisztes krumplinak köszönheti ez a varázslatos étel.
A langyos tejbe beleteszed a cukrot és az apró darabokra morzsolt élesztőt. Hagyd a keveréket 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.
Egy tálban keverd el a lisztet a sóval, majd add hozzá a főtt-áttört burgonyát és a felfuttatott élesztőt is. Alaposan dolgozd el a tésztát és adj hozzá még annyi tejet, hogy kellemesen puha, lágy legyen a tészta.
Ezután a tésztádat takard le egy konyharuhával és meleg, de nem forró helyen kb 45 percen át keleszd.
A hólyagos, két-háromszorosára megkelt tésztádat olajozott gyúrólapon vagy tálcán olajos kézzel nyújtsd ki kb 2 cm vastagságúra és kis jénai tállal szaggasd ki. A kiszúrt darabokat 10-20 percig pihentesd úgy, hogy ne érjenek össze. Ezután olajos kezeiddel a tésztát a széleinél óvatosan húzogasd, hogy lángos alakú legyen.
Egy nagy serpenyőben melegítsd meg az olajat és egyenként süsd ki a lángosaidat és egyszer forgasd meg csipesszel. Nagyon gyorsan kisül, kb 2-3 perc alatt! A kisült lángosokat ne tedd egymásra!
Az elkészült lángosaidat megkenheted fokhagymával, tejföllel és reszelt sajttal megszórhatod. Én mogyorókrémmel is kipróbáltam és nagyon ízletes lett!
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
A jól megkelt tészta levegős, hólyagos. A tészta olajozott zacskóban, hűtőben 1-2 napig is eláll.
A leeső részek is kisüthetőek, ezt régen “egérkének” hívták.