Fehér kenyér házilag recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt ( BL55 )
- 5 dl víz
- 1 evő kanál méz
- 2,5 dkg élesztő (friss)
- 1 kk só
- 1 ek vaj + csipet liszt (tepsi kikenése)
Elkészítése:
2,5 dl meleg vízben, feloldom a kanál mézet. Belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. (10 perc)
Beleöntöm a keverőüstbe, hozzáadom a lisztet, sót és a maradék 2,5 dl vizet.
5 perc alatt, 1-es fokozatban kikeverem. Kézzel is csak 10-15 perc.
eleg helyen, konyharuhával letakarva 1 órát kelesztem.
Amikor duplájára kelt, kilisztezett deszkán, jól kinyomom a levegőt a tésztából áthajtogatással.
Cipót formázok belőle, majd bevagdosom a tetején.
Sütő tepsit kivajazom, csipet liszttel megszórom. 30 percet még pihentetem.
Egy kis zománcos edénybe vizet teszek a sütő aljába.
A cipót beteszem 220 fokon, hőlégkeverésre állítom a sütőt.
15 perc múlva átállítom a sütőt 190 fokra, és még 30 percet sütöm míg szép aranybarna nem lesz.
Tipp:
Van aki római cserepet használ . Előtte áztassa be jó 1 órát . A tészta nem szárad , szépen sül.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »










