Fahéjas kalács recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 400 g sima liszt
- 250 ml tej
- 25 g élesztő
- 1 ek kristálycukor
- 50 g vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 tk só
A töltelékhez:
- 70 g vaj
- 80 g kristálycukor
- 2 ek őrölt fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a sót, tojást. Az élesztőt, cukrot és a langyos tejet összekeverjük és felfutattjuk. A vajat felolvasztjuk.
A kész kovászt és az olvasztott vajat hozzáadjuk a liszthez, és sima tésztává dagasztjuk. Kb. 40 percet letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrokat és az őrölt fahéjat. Alaposan átkeverjük. A töltelékből egy keveset félre teszünk.
A megkelt tésztát olajozott felületen kisodorjuk. Megkenjük a töltelékkel és 6 egyenlő csíkra vágjuk.
A csíkokat egymásra helyezzük és 7×7 cm kockákra vágjuk. Olajjal kikent püspökkenyér formába rakjuk felállítva és a félretett töltelékkel megkenjük a tetejét.
Előmelegített sütőben 175°C megsütjük kb. 30 perc alatt