Eredeti bolognai spagetti recept
Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús (vagy marha és sertés mix)
- 10 dkg pancetta (ha nem találnánk, akkor helyettesítsük füstölt hasaalja szalonnával)
- 1/2 répa (nagyjából egy ujjnyi hosszúságú, két ujjnyi vastag darab)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szár zeller
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl száraz vörösbor
- 2 dl víz
- 2 kanál paradicsompüré
- 1 kanál olíva olaj
- 10 dkg vaj
- 500 gramm spagetti tészta
Opcionális:
- 2 szál friss kakukkfű
- 1 szál friss rozmaring
- 2 babérlevél
Elkészítése:
Öntsük az olajat egy serpenyőbe, majd a lehető legnagyobb lángon forrósítsuk fel. Amikor az olaj már majdnem füstöl, adjuk hozzá a darálthúst és a szalonnát. Pirítsuk addig, míg szép barna színt nem kap.
Amíg a húst pirítjuk egy külön fazékban készítsük el a mártást. Az apróra vágott zellert, sárgarépát, hagymát és fokhagymát pirítsuk meg kevés olajon, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és a vizet. Forraljuk fel lassan, és főzzük szét a zöldségeket benne.
Ha a hús megpirult, öntsük nyakon a vörösborral és forraljuk fel. Forraljuk el a vörösbort, majd a vörösboros húst adjuk a paradicsommártáshoz. 1,5 órán keresztül a lehető legkisebb lángon forraljuk a mártást.
Igény esetén ízesíthetjük kakukkfűvel, rozmaringgal vagy babérlevéllel. Vannak olaszok akik ízesítik, vannak akik csak sóval és borssal fűszerezik.
Főzzük ki a tésztát (vagy ha eredetiek akarunk lenni akkor tagliatellét, hisz az olaszok nem spagettivel eszik!) és anélkül, hogy a szűrést követően lecsöpögtetnénk a tésztát, adjuk a mártáshoz.
Adjuk a vajat a forró tésztához és keverjük el, így a lehető legkrémesebb, leglágyabb állagot kapva.
Tipp:
Aki az eredeti olasz módon akarja készíteni, az próbálja ki spagetti helyette tagliatellével, amin jobban megtapad a mártás, így teljesen más karaktert kap a fogás.