Bogyiszlói tejfölös, borsos kalács recept
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 1,5 evőkanál olvasztott zsír
- 4,5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 1 mokkáskanál só
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Tálaláshoz:
- 5 dl tejföl
- 1 kiskanál bors
Elkészítése:
A lisztet és a sót keverjük el egy tálban. Készítsünk egy kisebb mélyedést a liszt körül a tálba, majd szórjuk bele a cukrot és morzsoljuk rá az élesztőt. Öntsük rá a felmelegített tej felét és hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.
Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat és dolgozzuk ki jól a tésztát a maradék tej hozzáadásával. A kidolgozott tésztánkba dolgozzuk a el zsírt.
Tegyük félre a tésztánkat és meleg helyen 45-50 perc alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztából lisztes kézzel vegyünk el egy darabot, majd egy hosszabb, kb. 20 centis csíkot sodorjunk belőle, majd vágjuk félbe és kettős fonással tekerjük össze a két csíkot.
Sűtőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a copfokat.
Előmelegített sütőben 180 C°-on, 15-20 perc alatt süssük készre a tésztatekercseket.
Amíg sülnek a tekercsek, a tejfölt keverjük ki a borssal. A megsült forró tésztánkat forgassuk bele a borsos tejfölbe. A tejfölbe forgatott, megsült tekercseket tegyük egy tálban egymás tetejére. Ha maradt tejföl, öntsük a kalácsok tetejére.
Takarjuk le a kalácsokat 10-12 percre, hogy magukba szívhassák a borsos tejfölt.
Langyosan és hidegen is nagyon finom.