Bogyiszlói tejfölös, borsos kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 1,5 evőkanál olvasztott zsír
  • 4,5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 tojássárgája

Tálaláshoz:

  • 5 dl tejföl
  • 1 kiskanál bors

Elkészítése:

A lisztet és a sót keverjük el egy tálban. Készítsünk egy kisebb mélyedést a liszt körül a tálba, majd szórjuk bele a cukrot és morzsoljuk rá az élesztőt. Öntsük rá a felmelegített tej felét és hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.

Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat és dolgozzuk ki jól a tésztát a maradék tej hozzáadásával. A kidolgozott tésztánkba dolgozzuk a el zsírt.

Tegyük félre a tésztánkat és meleg helyen 45-50 perc alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztából lisztes kézzel vegyünk el egy darabot, majd egy hosszabb, kb. 20 centis csíkot sodorjunk belőle, majd vágjuk félbe és kettős fonással tekerjük össze a két csíkot.

Sűtőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a copfokat.

Előmelegített sütőben 180 C°-on, 15-20 perc alatt süssük készre a tésztatekercseket.

Amíg sülnek a tekercsek, a tejfölt keverjük ki a borssal. A megsült forró tésztánkat forgassuk bele a borsos tejfölbe. A tejfölbe forgatott, megsült tekercseket tegyük egy tálban egymás tetejére. Ha maradt tejföl, öntsük a kalácsok tetejére.

Takarjuk le a kalácsokat 10-12 percre, hogy magukba szívhassák a borsos tejfölt.

Langyosan és hidegen is nagyon finom.