Zöldségágyon sült, töltött pulykacomb recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- egy nagy filézett pulyka felsőcomb (60-70 dkg)
- 5 szelet bacon
- 15-20 dkg mirelit vargánya gomba (mással is helyettesíthető)
- só, bors
- zöldfűszerek: petrezselyemzöld, kakukkfű, rozmaring
- egy fél szál póréhagyma
- 4-5 szelet kápia paprika
- 1 evőkanál olívaolaj a pácoláshoz
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- egy kiskanál vaj
- zöldségek: 2-3 szál sárgarépa, 8-10 db kelbimbó, fél petrezselyemgyökér, két gerezd fokhagyma, 3 kelkáposztalevél
- 1 szelet rozskenyér
- 1 csapott evőkanál teljes kiőrlésű kenyérből készült zsemlemorzsa
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 dl fehérbor
- 2 dl tej (húshoz) + 1 dl tej (a kenyér áztatásához)
Elkészítése:
A húst megmossuk, szárazra töröljük, majd beletesszük a tejbe, a fokhagymát hozzáadjuk és lefedve betesszük a hűtőbe.
4-5 óra után kivesszük a tejből, leitatjuk a tejet a húsról, megszórjuk frissen őrölt borssal, rozmaring levéllel, olívaolajjal bekenjük és egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
Másnap elkészítjük a tölteléket: a felforrósított olajon a rusztikusra vágott póréhagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a vajat, majd belerakjuk a feldarabolt, mirelit vargányát. Sózzuk, borsozzuk és adunk hozzá petrezselyemzöldet.
Addig dinszteljük, ameddig a folyadék elpárolódik, majd hagyjuk kihűlni.
A kenyeret tejbe áztatjuk, majd kifacsarjuk és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a tojást, majd beletesszük a zsemlemorzsát. Ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemzölddel és jól összekeverjük.
Három kelkáposzta levelet forró vízbe dobunk, hogy tekerhető legyen (én húslevesbe tettem), majd félrerakjuk.
Megpucoljuk a zöldségeket.
A húst kivesszük a pácból, ráfektetjük egy deszkára besózzuk, rátesszük a kelkáposzta levelet, erre rárakjuk a gombás masszát, ráfektetünk 2-3 szelet kápia paprikát. Körbe tekerjük a baconnel, felgöngyöljük és hústűvel megtűzzük (én fogpiszkálóval tűztem össze).
Egy teflon serpenyőben olajat hevítünk, ebben körbesütjük a húst, majd áttesszük egy tepsibe. A serpenyőbe öntjük a bort és kiforraljuk, majd ráöntjük a húsra.
A hús köré helyezzük a zöldségeket: sárgarépa darabokat, petrezselymet, kelbimbót, fokhagymát, póréhagymát, teszünk rá néhány friss kakukkfű levelet és rozmaringot.
Lefóliázva 160 fokos sütőbe tesszük és 80 percig sütjük, közben meglocsoljuk, ha szükség vízzel pótoljuk (én egy merőkanál húslevest adtam hozzá).
Ha megpuhult levesszük a fóliát és pirítunk rajta (180 fokra állítjuk a hőmérsékletet), megfordítjuk, hogy minden oldala megpiruljon. Ez további 15 perc volt.
Kivesszük egy deszkára, hagyjuk 2-3 percig pihenni, majd felszeleteljük.
A párolt zöldséggel tálaljuk.
Tipp:
Kicsit időigényes hétvégére vagy ünnep alkalmával érdemes elkészíteni. Lehet egy külön tepsiben zöldséget sütni, kínálhatunk mellé gerslit vagy krumplipürét.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »