Velővel borított pulykamell recept
Hozzávalók:
- 4 szelet pulykamell
- 1 evőkanál pulyka fűszerkeverék
- 3 evőkanál étolaj
Velős raguhoz:
- 25 dkg sertésvelő
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 25 dkg csiperkegomba
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Besamelhez:
- 2,5 dkg vaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2,5 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 10 dkg reszelt sajt
- 5 dkg reszelt parmezán
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Tálaláshoz:
- 15 dkg szeletelt füstölt mozzarella
Elkészítése:
Az olajban keverjük el a fűszerkeveréket, majd forgassuk bele a pulykamellet. A bepácolt húst forró serpenyőben süssük meg. Vigyázzunk arra, hogy sütés közben ne száradjon ki a hús. Az elkészült pulykamellet tegyük egy papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradék lecsepeghessen róla.
A raguhoz a gombát egyenletes vastagságúra szeleteljük fel (ehezz a legjobb megoldás a tojásszeletelő). Az apróra vágott hagymát, fokhagymát, petrezselymet dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a gombát. A gombákat jól pirítsuk le, majd adjuk hozzá a velőt. A gombás ragut a velővel 3-4 percig pirítsuk még, majd ízesítsük sóval, borssal. Az elkészült ragut hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a besamel mártást: a vajban a fokhagymát megdinszteljük, majd a fokhagymát megszórjuk a liszttel, kissé lepirítjuk, ezután felöntjük a tejjel és sűrűre főzzük. Az elkészült mártást a velős-raguhoz keverjük, majd belekeverjük a kétféle sajtot.
A pulykamelleket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd a tetejükre halmozzuk a velős ragut. A ragu tetejét füstölt sajttal befedjük, majd előmelegített sütőben 180 C°-on, 6-8 percig sütjük, amíg a sajt ráolvad a tetejére.