Uborkás-sonkás csirkevagdalt recept
Hozzávalók:
- 50 dkg darált csirkemellfilé
- 2 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 nagyobb zsemle
- 1 csapott tk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 borsónyi házi fokhagymakrém
- 10 dkg sonka
- 2 közepes savanyú uborka
- 20 dkg baconszalonna
- 5 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A darált csirkemellet egy tálban elkeverjük a fűszerekkel, tojással, a vízbe mártott, kicsavart, és elmorzsolt zsemlével.
Apróra vágjuk a sonkát és a lecsepegtetett savanyú uborkát, és összedolgozzuk a hússal.
Elég lágy a massza, de ez nem baj.
Egy hosszúkás kalácssütő formát (25*11 cm) vékonyan kikenünk olajjal, majd kibéleljük a szalonna csíkokkal úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást és a formán túllógjanak. Belerakjuk a húst, majd egy kanállal picit bele is nyomkodjuk, hogy ne legyen levegős.
A túllógó szalonna szeletek ráhajtjuk, kicsit a húsba is nyomkodjuk, és ha szükséges, akkor még pár csíkkal befedjük a kimaradt részeket, amire nem ért rá a bacon.
Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőben 180 fokon alul-felülsütéssel 50 percet sütjük.
A fóliát levéve 10 percet még pirítjuk. Ezután óvatosan kiborítjuk egy tepsire, és megszórjuk reszelt sajttal.
Ezután addig sütjük, míg a sajt megpirul a tetején.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy éles késsel felszeleteljük.
Tipp:
Tegnap vendégeink voltak, és ezt a húsos fogást készítettem ebédre. Az a jó benne, hogy előző nap megsüthető, és hidegen szépen szeletelhető. A savanyú uborkától egy picit pikáns. Én most darált csirkemellet használtam, de akár pulykából, akár sertéshúsból is elkészíthető. Habos krumplipürével kínáltam.