Sült csirke gombamártással recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 800-1000 g csirkemell filé
- 300 g gomba
- 2-3 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor
- 200-250 ml tejföl
- 200 ml tyúkhúsleves alaplé
- kevés olaj
- 1,5-2 ek liszt
- 1 ek étkezési keményítő
- só
- bors
- pirospaprika
- petrezselyemzöld
- reszelt sajt
Elkészítése:
A megmosott csirkemelleket kb egyforma vastagságúra vágjuk.
Egy tálban a lisztet sózzuk, borsozzuk és egy pici pirospaprikával ízesítjük, majd ebbe a keverékbe beleforgatjuk a hússzeleteket.
A megforgatott húst egy serpenyőben, olajon hirtelen mindkét oldalára kérget sütünk, majd egy sütőedénybe vagy tepsibe szedjük.
A hagymát, a fokhagymát és a gombát apróra vágjuk és ugyanabban a serpenyőben sütjük közepes lángon. Ezután sózzuk, fűszerezzük, majd lassan kevdergetve együtt főzzük. A lángot leljebb véve ráöntjük a tejfölt, majd a tyúkhús alaplevet is. Kevergetve közepes lángon főzzük még együtt.
Közben a keményitőt elkeverjük egy kis vízzel vagy a gomba levéből egy kanálnyi szószt és abban keverjük el a keményítőt. Hozzáadjuk a mártáshoz, összekeverjük. Bőven megszórjuk petrezselyemzölddel, majd levesszük a tűzről.
Ha nem szeretnénk hogy a megsűlt csirkehús kihűljön ameddig készül a mártás, melegen tarthatjuk a sütőben alacsony hőfokon.
A mártást a tepsibe sorakoztatott csirkére öntjük, majd a tetejét bőven megszórjuk reszelt sajttal és 175 fokra előmelegített sütőben sütjük 35-45 percig (amíg a sajt szépen el nem olvad a tetején).
Tálalhatjuk rizzsel vaqy tésztával is. Én ezúttal édesburgonya pürével kínáltam.