Rizses csirke gombával recept
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkehús (comb, mellfilé)
- 80 dkg gomba
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 3 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
- 3 szál újhagyma
- 3 paprika
- 3 kápia paprika
- 1 bögre rizs
- 1 csokor petrezselyem zöld
- frissen őrölt bors
- só
Elkészítése:
Az elkészítéshez kuktát használtam, mert a végén lefedve a gőzben sokkal egyszerűbben elkészül a rizs.
A húst és a gombát 1 x 1 cm kockára vágjuk.
A kolozsvári szalonnát apró csíkokra vágjuk, és a zsíron megpirítjuk, majd megdinszteljük rajta az apróra vágott vöröshagymát és a felszeletelt újhagymát.
Rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk, majd a feldarabolt gombát is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk.
Néha megkeverjük, és a gomba által eresztett levet elfőzzük.
Ekkor hozzáadjuk a rizst és a kockára vágott paprikákat, felöntjük 2 bögre forró vízzel, sózzuk, és lezárjuk a kukta fedelét.
Az első fütyülésnél lezárjuk a gázt alatta. Megvárjuk, amíg a gőzt elengedi a kukta, ekkor nyitható a fedele, és addigra a rizs megpuhul.
Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, elkeverjük, és savanyúsággal tálaljuk.
A rizses csirke gombával kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 8 g
Zsír: 3 g