Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Narancsos kacsasült recept

Narancsos kacsasült
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 pecsenyekacsa (1,8-2 kg-os)
    • só, bors
    • 1 ek provence-i fűszerkeverék
    • 2 kisebb alma
    • 2 közepes fej hagyma
    • 8-10 gerezd fokhagyma
    • 1+1 dl testes vörösbor
    • 4-5 közepes narancs
    • 2 púpozott ek kristálycukor
    • 1 citrom leve
    • 2 ek vörösborecet
    • 1 ek étkezési keményítő

    Elkészítése:

    A kacsa bőrét és hasüregét gondosan megtisztítjuk, folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük. Zsírzóját (a püspökfalattal együtt) eltávolítjuk, a szárnyvégeket levágjuk.

    Kívül-belül bedörzsöljük sóval, a hasüregét provence-i fűszerkeverékkel is, majd belehelyezzük a megmosott almákat. Egy kacsasütő edénybe tesszük, ha van.

    A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk. A hagymákat vastagabb szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdekkel együtt a kacsa mellé dobjuk. Aláöntünk 1 dl bort, lefedjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben, saját gőzében-levében puhára pároljuk kb 2 óra alatt. A sülés közben keletkező zsiradékot folyamatosan leszedjük.

    Mielőtt kivennénk vegyük le a fedőt és pirítsunk rá grill fokozaton.

    Közben a narancsokat forró víz alatt gondosan megsikáljuk.

    2 narancsot burgonyahámozóval vékonyan meghámozunk, héjukat gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Forrásban lévő vízbe dobjuk, 10 percig főzzük, majd hideg vízbe szedve lehűtjük végül leszűrjük.

    2 narancsot és a 2 meghámozottat félbevágjuk, levüket kinyomjuk és átszűrjük.

    A mártáshoz aranybarnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk az átszűrt narancs és citrom levet, a maradék 1 dl bort és a borecetet, beletesszük a narancshéjat és addig forraljuk, amíg a cukor el nem olvad.

    1 ek hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, a mártáshoz keverjük és éppen csak sűrűsödésig főzzük (ez kb 1 perc).

    A sütőből kivéve a kacsát 5 percig pihentetjük, aztán ovális tálra fektetjük, kiszedegetjük belőle a fogvájókat, hasüregéből pedig az almákat és feldaraboljuk.

    Megkenjük a bőrös részeket a narancs mártással és mellé is teszünk a tányérra.

    Olajban sült burgonyagolyókkal fogyasztottuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá