Lángos zöldséges pulykaraguval recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 500 g finomliszt
- 1 csomag instant élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- kb 3, 7 dl víz
- olaj a lángos sütéséhez
A zöldségraguhoz:
- 300 g csíkokra vágott pulykamell
- 1 cikk zellergumó
- 4 db felszeletelt csiperke gomba
- 20 cm-es póréhagyma karikára vágva
- 1 marék bébispenót
- 1 csokor friss, aprított petrezselyemlevél
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, bors
Elkészítése:
Először a lángost készítjük el. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd belekeverjük a sót. Azz élesztőt a cukorral kevés, langyos vízben felfuttatjuk.
Ha felfutott az élesztő, akkor beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk a maradék langyos vizet és jól ki dagasztjuk a tésztát. Lágyabb tésztát kel kapnunk.
A gyúródeszkát kevés olajjal lekenjük és olajos kézzel 6 egyforma gombócot formázunk a tésztából.
15-20 percig kelni hagyjuk, majd kézbe vesszük a tésztát és körbe-körbe forgatjuk, hogy a saját súlya nyújtsa ki (kerekre formázzuk), majd bő, forró olajban kisütjük a lángost szép pirosra. A megsült lángosokat papírtörőre szedjük.
Az olajat felhevítjük és belerakjuk a felcsíkozott pulykamellet és fehéredésig pirítjuk, majd rádobjuk a póréhagymát és tovább pároljuk. Következnek a zöldségek: a gomba és a zeller, majd ezzel is pároljuk, de még nem sózzuk, hogy ne eresszen levet a gomba és szép fehér maradjon.
Végezetül rárakjuk a bébispenótot és az aprított petrezselymet, közben pedig sózzuk és borsozzuk, végül készre pároljuk, majd a végén lejpírjuk.
A ragut a lángos közepébe halmozzuk.
Tipp:
A ha gomba is van az ételben, akkor pirításnál sosem sózom meg, mert akkor levet ereszt és megbarnul. így megtarja a színét és egész más lesz a textúrája.