Lángos zöldséges pulykaraguval

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Lángos zöldséges pulykaraguval

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • kb 3, 7 dl víz
  • olaj a lángos sütéséhez

A zöldségraguhoz:

  • 300 g csíkokra vágott pulykamell
  • 1 cikk zellergumó
  • 4 db felszeletelt csiperke gomba
  • 20 cm-es póréhagyma karikára vágva
  • 1 marék bébispenót
  • 1 csokor friss, aprított petrezselyemlevél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítése:

Először a lángost készítjük el. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd belekeverjük a sót. Azz élesztőt a cukorral kevés, langyos vízben felfuttatjuk.

Ha felfutott az élesztő, akkor beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk a maradék langyos vizet és jól ki dagasztjuk a tésztát. Lágyabb tésztát kel kapnunk.

A gyúródeszkát kevés olajjal lekenjük és olajos kézzel 6 egyforma gombócot formázunk a tésztából.

15-20 percig kelni hagyjuk, majd kézbe vesszük a tésztát és körbe-körbe forgatjuk, hogy a saját súlya nyújtsa ki (kerekre formázzuk), majd bő, forró olajban kisütjük a lángost szép pirosra. A megsült lángosokat papírtörőre szedjük.

Az olajat felhevítjük és belerakjuk a felcsíkozott pulykamellet és fehéredésig pirítjuk, majd rádobjuk a póréhagymát és tovább pároljuk. Következnek a zöldségek: a gomba és a zeller, majd ezzel is pároljuk, de még nem sózzuk, hogy ne eresszen levet a gomba és szép fehér maradjon.

Végezetül rárakjuk a bébispenótot és az aprított petrezselymet, közben pedig sózzuk és borsozzuk, végül készre pároljuk, majd a végén lejpírjuk.

A ragut a lángos közepébe halmozzuk.

Tipp:

A ha gomba is van az ételben, akkor pirításnál sosem sózom meg, mert akkor levet ereszt és megbarnul. így megtarja a színét és egész más lesz a textúrája.