Egészben sült, rozmaringos kacsa recept

Hozzávalók:
- 1 egész, fiatal kacsa (nálam 2300 gramm volt)
- 3 fej vöröshagyma (ami lehet vegyesen is lilahagymával keverve)
- 6-8 gerezd egész fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint rozmaring (ami lehet friss 2-3 szál vagy szárított 2 teáskanál)
Elkészítése:
A kacsát megtisztítjuk, előkészítjük. Ha tokos, akkor eltávolítjuk, leégetjük. A farrészt eltávolítjuk, a szárnytő végét is levágjuk, illetve a nyak résznél a vastag bőrt is. A belsőséget is kivesszük belőle (amit később is feltudunk használni, vagy egyszerűen mellétéve kisütjük).
Ezután bőven megsózzuk, mindkét oldalát, majd belül is. Belülre teszünk 2-3 szál friss rozmaringot vagy szárítottat, abból viszont 2 teáskanálnyi mehet bele.
A fűszerezéssel végeztünk is.
A hagymákat és a fokhagymát megpucoljuk. Egy kerámia tál (amiben elfér a kacsa, vagy egy közepes tepsibe) aljára tesszük a negyedelt hagymát és az egész gerezd fokhagymát. Erre fektetjük a kacsát.
Előmelegített sütőben 150 fokon 1,5-2 órán át sütjük. Én 2 órát sütöttem, azalatt szépen elkezdett pirulni, majd kivettem, egy tepsibe áttettem csak a kacsát és megfordítottam, ezután a másik felét is aranybarnára sütöttem, de ezt már 170 fokon pár perc alatt.
Köretnek ajánlok mellé párolt lilakáposztát, tört burgonyát vagy mi szeretjük még krumplipürével is, de ízlés kérdése.
Jó étvágyat hozzá!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »