Egészben sült, rozmaringos kacsa recept
Hozzávalók:
- 1 egész, fiatal kacsa (nálam 2300 gramm volt)
- 3 fej vöröshagyma (ami lehet vegyesen is lilahagymával keverve)
- 6-8 gerezd egész fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint rozmaring (ami lehet friss 2-3 szál vagy szárított 2 teáskanál)
Elkészítése:
A kacsát megtisztítjuk, előkészítjük. Ha tokos, akkor eltávolítjuk, leégetjük. A farrészt eltávolítjuk, a szárnytő végét is levágjuk, illetve a nyak résznél a vastag bőrt is. A belsőséget is kivesszük belőle (amit később is feltudunk használni, vagy egyszerűen mellétéve kisütjük).
Ezután bőven megsózzuk, mindkét oldalát, majd belül is. Belülre teszünk 2-3 szál friss rozmaringot vagy szárítottat, abból viszont 2 teáskanálnyi mehet bele.
A fűszerezéssel végeztünk is.
A hagymákat és a fokhagymát megpucoljuk. Egy kerámia tál (amiben elfér a kacsa, vagy egy közepes tepsibe) aljára tesszük a negyedelt hagymát és az egész gerezd fokhagymát. Erre fektetjük a kacsát.
Előmelegített sütőben 150 fokon 1,5-2 órán át sütjük. Én 2 órát sütöttem, azalatt szépen elkezdett pirulni, majd kivettem, egy tepsibe áttettem csak a kacsát és megfordítottam, ezután a másik felét is aranybarnára sütöttem, de ezt már 170 fokon pár perc alatt.
Köretnek ajánlok mellé párolt lilakáposztát, tört burgonyát vagy mi szeretjük még krumplipürével is, de ízlés kérdése.
Jó étvágyat hozzá!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »










