Hozzávalók:
Elkészítése:
A kacsát megtisztítjuk, előkészítjük. Ha tokos, akkor eltávolítjuk, leégetjük. A farrészt eltávolítjuk, a szárnytő végét is levágjuk, illetve a nyak résznél a vastag bőrt is. A belsőséget is kivesszük belőle (amit később is feltudunk használni, vagy egyszerűen mellétéve kisütjük).
Ezután bőven megsózzuk, mindkét oldalát, majd belül is. Belülre teszünk 2-3 szál friss rozmaringot vagy szárítottat, abból viszont 2 teáskanálnyi mehet bele.
A fűszerezéssel végeztünk is.
A hagymákat és a fokhagymát megpucoljuk. Egy kerámia tál (amiben elfér a kacsa, vagy egy közepes tepsibe) aljára tesszük a negyedelt hagymát és az egész gerezd fokhagymát. Erre fektetjük a kacsát.
Előmelegített sütőben 150 fokon 1,5-2 órán át sütjük. Én 2 órát sütöttem, azalatt szépen elkezdett pirulni, majd kivettem, egy tepsibe áttettem csak a kacsát és megfordítottam, ezután a másik felét is aranybarnára sütöttem, de ezt már 170 fokon pár perc alatt.
Köretnek ajánlok mellé párolt lilakáposztát, tört burgonyát vagy mi szeretjük még krumplipürével is, de ízlés kérdése.
Jó étvágyat hozzá!