Főtt csirkemell szelet paradicsommártással, burgonyapürével recept
Hozzávalók:
- 1 db csontos csirkemell
- 1 evőkanál zsír
- só
- bors
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
A paradicsommártáshoz:
- 1 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- só
- cukor
- 1 db zellerlevél
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1/2 liter paradicsomlé
A burgonyapüréhez:
- 60 dkg burgonya
- só
- 1 dl tej
- 1 evőkanál margarin
Elkészítése:
Ezt az ételt általában húslevessel együtt készítjük, így a levesben megfőtt csirkemellből készül.
A csirkemellet megfőztük a levesben, majd leszedtük a csontról. A hússzeleteket sóztuk, borssal megszórtuk, és egy serpenyőbe tettük, alá tettük az evőkanál zsírt. Öntöttünk rá 1-2 dl vizet, rászórtuk a zúzott fokhagymát, és fedő alatt átsütöttük. Közben pótoltuk a vízveszteséget, és megfordítottuk a húsokat.
A paradicsommártást úgy készítettük, hogy olajon megdinszteltük a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadtuk a lisztet és összekevertük. Rászórtuk a pirospaprikát, felöntöttük 1-2 dl vízzel, beletettük a zellerlevelet, cukrot és sót. Simára kevertük, hozzáöntöttük a paradicsomlét, majd összeforraltuk. A végén kidobtuk belőle a zellerszárat.
A burgonyát megpucoltuk, kisebb darabokra vágtuk, sós vízben megfőztük, leszűrtük, tejjel és folyékony margarinnal összetörtük.