Kókuszos-tejbegríz körtekrémmel recept
Hozzávalók:
Hozzávalók a tejbegrízhez:
- 1 dl búzadara
- 4 dl tej
- 3 ek kókuszreszelék
- 1 cs vaníliás cukor
- 2-3 ek barna cukor
Körtekrém hozzávalói:
- 2 db körte
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 1,5 ek barna cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1/2 mk őrölt fahéj
- 0,5 dl fehérbor (vagy víz)
- 15 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 1 dl habtejszín
Elkészítése:
Egy serpenyőbe tegyük bele a búzadarát, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a kókuszreszeléket, majd adjuk hozzá a tejet.
Ezután állandó kevergetés mellett, kisebb lángon főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen.
A körtét hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd ízlés szerint daraboljuk fel, és facsarjuk rá a citromlevet, hogy ne barnuljon meg.
A barna cukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó keverés mellett, karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a feldarabolt körtét. ( ekkor hirtelen megkeményedik a cukor, de főzés közben fel fog olvadni)
Ezután tegyük vissza a tűzre, öntsük fel a borral, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a szegfűszeget, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, reszeljük rá a citromhéjat, majd kisebb lángon főzzük pár percig. (arra figyeljünk nehogy túlfőzzük)
Amikor a körte puhára főtt, vegyünk ki belőle pár darabot a díszítéshez, a többit pedig turmixoljuk össze, majd hűtsük ki egészen.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, és egy csomag vaníliás cukrot, majd keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a leturmixolt körtét, majd szintén keverjük simára.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd adjuk hozzá a körtés mascarponekrémhez.
A teljesen kihűlt tejbegrízt és a mascarponés körtekrémet felváltva kanalazzuk a poharakba, majd díszítsük a félretett körtedarabokkal és citromfűvel.
Az elkészült pohárkrémet ízlés szerint tálalhatjuk rögtön, vagy tálalásig tegyük be a hűtőbe.