Kókuszos-tejbegríz körtekrémmel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Hozzávalók a tejbegrízhez:

  • 1 dl búzadara
  • 4 dl tej
  • 3 ek kókuszreszelék
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2-3 ek barna cukor

Körtekrém hozzávalói:

  • 2 db körte
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 1,5 ek barna cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1/2 mk őrölt fahéj
  • 0,5 dl fehérbor (vagy víz)
  • 15 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dl habtejszín

Elkészítése:

Egy serpenyőbe tegyük bele a búzadarát, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a kókuszreszeléket, majd adjuk hozzá a tejet.

Ezután állandó kevergetés mellett, kisebb lángon főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen.

A körtét hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd ízlés szerint daraboljuk fel, és facsarjuk rá a citromlevet, hogy ne barnuljon meg.

A barna cukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó keverés mellett, karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a feldarabolt körtét. ( ekkor hirtelen megkeményedik a cukor, de főzés közben fel fog olvadni)

Ezután tegyük vissza a tűzre, öntsük fel a borral, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a szegfűszeget, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, reszeljük rá a citromhéjat, majd kisebb lángon főzzük pár percig. (arra figyeljünk nehogy túlfőzzük)

Amikor a körte puhára főtt, vegyünk ki belőle pár darabot a díszítéshez, a többit pedig turmixoljuk össze, majd hűtsük ki egészen.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, és egy csomag vaníliás cukrot, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a leturmixolt körtét, majd szintén keverjük simára.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd adjuk hozzá a körtés mascarponekrémhez.

A teljesen kihűlt tejbegrízt és a mascarponés körtekrémet felváltva kanalazzuk a poharakba, majd díszítsük a félretett körtedarabokkal és citromfűvel.

Az elkészült pohárkrémet ízlés szerint tálalhatjuk rögtön, vagy tálalásig tegyük be a hűtőbe.