Epres-mascarponés alagút recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 32*12,5*5 cm-es formához:
Kekszes réteg:
- 25 dkg darált keksz (háztartási keksz)
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ek holland kakaópor
- 2-3 ek rum
- kb 0,5 dl lefőzött és kihűtött kávé
- pár darab vajas keksz vagy háztartási keksz az aljára
Krém:
- 12,5 dkg mascarpone
- 5 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 dl habtejszín
- 5 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
- kb 6-8 nagyobb, érett eper
Elkészítése:
A darált kekszhez adjuk hozzá a felkockázott vajat (vagy margarint), majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a kakaóport.
Ezután kanalazzuk hozzá a rumot, adjunk hozzá egy pici kávét, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény a massza (a kávét apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a massza).
Az őzgerincformát béleljük ki folpackkal úgy, hogy bőven túllógjon a formán, majd lapogassuk bele a kekszes masszát.
Ezután tegyük be a hűtőbe ameddig elkészítjük a krémet.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.(ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá).
A zselatinhoz adjuk hozzá a vizet és hagyjuk, had szívja meg magát.
A habtejszínt verjük fel majdnem keményre, majd ekkor adjuk hozzá a cukrokat és a mascarponét, majd az egészet verjük fel keményre. A zselatint melegítsük fel mikrobán, majd adjuk a tejszínes krémhez és keverjük el alaposan.
Az epret készítsük el, mossuk meg, töröljük szárazra és vágjuk le a végét.
Vegyük ki a hűtőből az őzgerincformát, majd a kekszes alapra kanalazzunk pár kanál krémet. Ezután helyezzük a közepére az elkészített epreket, egy kicsit nyomjuk bele a krémbe, majd egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet.
Ezután rakjuk ki a tetejét keksszel, majd hajtsuk rá a túllógó fóliát és tegyük vissza a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből az alagutat, fordítsuk rá egy tálcára, húzzuk le róla a fóliát, majd ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.