Csokoládétorta eperzselével recept

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Alaphoz:
- 20 dkg édes keksz
- 15 dkg margarin
Alsó csokoládés réteghez:
- 10 dkg tejcsokoládé
- 1 ek cukrozott kakaópor
- 3 dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
Eperzseléhez:
- 50 dkg eper
- 10 dkg kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 kk őrölt fahéj
- 3-4 db szegfűszeg
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 1,5 dl víz
- 15 gramm porzselatin + 1 dl víz
Felső csokoládés réteghez:
- 10 dkg tejcsokoládé
- 1 ek cukrozott kakaópor
- 3 dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
Elkészítése:
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral vagy folpackkal.
A kekszet daráljuk le vagy morzsoljuk össze. Ezután adjuk hozzá a felolvasztott margarint, keverjük össze, egyenletesen lapogassuk bele a tortaformába, majd tegyük be a hűtőbe.
A porcukorhoz adjuk hozzá a mascarponét, a vaníliás cukrot, a kakaótport és keverjük simára.
1 dl habtejszínt melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét és addig keverjük míg teljesen felolvad és éppen csak langyos lesz. Ezután csorgassuk a mascarponekrémhez és keverjük alaposan össze.
A vizet melegítsük forráspontig, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután öntsük hozzá a csokoládés mascarponekrémhez és keverjük alaposan össze.
A maradék tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan szintén keverjük hozzá a krémhez.
A tortaformát vegyük ki a hűtőből, a kekszes alapra egyenletesen öntsük rá a csokoládés mascarponekrémet, majd tegyük vissza kb 2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel (pár szemet tegyünk félre a díszítéshez).
Ezután öntsük hozzá a 1,5 dl vizet, adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és az őrölt fahajat, facsarjuk bele a citromlevet, és reszeljük hozzá a citromhéjat, majd főzzük pár percig, arra figyelve hogy az eper nehogy teljesen szétfőjön. Ezután hűtsük ki teljesen, majd vegyük ki a szegfűszeget.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük míg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután öntsük hozzá az eperhez, majd óvatosan keverjük össze.
Vegyük ki a tortát a hűtőből és a megdermedt csokoládékrémre egyenletesen kanalazzuk rá az epret, majd tegyük vissza kb. 2 órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.
A porcukorhoz adjuk hozzá a mascarponét, a vaníliás cukrot, a kakaótport és keverjük simára.
1 dl habtejszínt melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét és addig keverjük míg teljesen felolvad és éppen csak langyos lesz. Ezután csorgassuk a mascarponekrémhez és keverjük alaposan össze.
A vizet melegítsük forráspontig, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután öntsük hozzá a csokoládés mascarponekrémhez és keverjük alaposan össze.
A maradék tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan szintén keverjük hozzá a krémhez.
A tortaformát vegyük ki a hűtőből, az epres rétegre egyenletesen öntsük rá a csokoládés mascarponekrémet, majd tegyük vissza kb 2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Tipp:
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, helyezzük tortatálra, díszítsük tejszínhabbal és a félretett eperszemekkel, majd ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »