Csokoládétorta eperzselével recept

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Alaphoz:
- 20 dkg édes keksz
- 15 dkg margarin
Alsó csokoládés réteghez:
- 10 dkg tejcsokoládé
- 1 ek cukrozott kakaópor
- 3 dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
Eperzseléhez:
- 50 dkg eper
- 10 dkg kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 kk őrölt fahéj
- 3-4 db szegfűszeg
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 1,5 dl víz
- 15 gramm porzselatin + 1 dl víz
Felső csokoládés réteghez:
- 10 dkg tejcsokoládé
- 1 ek cukrozott kakaópor
- 3 dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
Elkészítése:
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral vagy folpackkal.
A kekszet daráljuk le vagy morzsoljuk össze. Ezután adjuk hozzá a felolvasztott margarint, keverjük össze, egyenletesen lapogassuk bele a tortaformába, majd tegyük be a hűtőbe.
A porcukorhoz adjuk hozzá a mascarponét, a vaníliás cukrot, a kakaótport és keverjük simára.
1 dl habtejszínt melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét és addig keverjük míg teljesen felolvad és éppen csak langyos lesz. Ezután csorgassuk a mascarponekrémhez és keverjük alaposan össze.
A vizet melegítsük forráspontig, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután öntsük hozzá a csokoládés mascarponekrémhez és keverjük alaposan össze.
A maradék tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan szintén keverjük hozzá a krémhez.
A tortaformát vegyük ki a hűtőből, a kekszes alapra egyenletesen öntsük rá a csokoládés mascarponekrémet, majd tegyük vissza kb 2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel (pár szemet tegyünk félre a díszítéshez).
Ezután öntsük hozzá a 1,5 dl vizet, adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és az őrölt fahajat, facsarjuk bele a citromlevet, és reszeljük hozzá a citromhéjat, majd főzzük pár percig, arra figyelve hogy az eper nehogy teljesen szétfőjön. Ezután hűtsük ki teljesen, majd vegyük ki a szegfűszeget.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük míg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután öntsük hozzá az eperhez, majd óvatosan keverjük össze.
Vegyük ki a tortát a hűtőből és a megdermedt csokoládékrémre egyenletesen kanalazzuk rá az epret, majd tegyük vissza kb. 2 órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.
A porcukorhoz adjuk hozzá a mascarponét, a vaníliás cukrot, a kakaótport és keverjük simára.
1 dl habtejszínt melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét és addig keverjük míg teljesen felolvad és éppen csak langyos lesz. Ezután csorgassuk a mascarponekrémhez és keverjük alaposan össze.
A vizet melegítsük forráspontig, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután öntsük hozzá a csokoládés mascarponekrémhez és keverjük alaposan össze.
A maradék tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan szintén keverjük hozzá a krémhez.
A tortaformát vegyük ki a hűtőből, az epres rétegre egyenletesen öntsük rá a csokoládés mascarponekrémet, majd tegyük vissza kb 2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Tipp:
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, helyezzük tortatálra, díszítsük tejszínhabbal és a félretett eperszemekkel, majd ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »
Online italbolt – széles választék könnyű italokból a nyaralás mellé (x)
A nyári pihenés során mindenkinek jól esik olykor egy pohár ital. Mindenkép
Tovább olvasom »
12 varázslatos szilvalekváros süti, amivel újraélheted a nagyi konyhájának illatát!
Ezek a sütemények igazi klasszikusok, amiket gyerekkorunk óta szeretünk – r
Tovább olvasom »