Teljes kiőrlésű sajtos pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 350 g teljes kiőrlésű liszt
- 150g sima búzaliszt
- 100 g margarin (70 g a tésztába, 30 g a kenéshez)
- 250 g túró
- 1 dl 30 %-os habtejszín
- 50 ml meleg víz
- 25 g friss élesztő
- 2 evőkanál tejföl
- 2 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
- 2 teáskanál útimagfűhéj (elhagyható)
- 20-25 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
Az tejszínt 0,5 dl vízzel elkeverjük, ha nem elég meleg, akkor picit mikróban melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és egy csipet cukorrot hozzáadva félretesszük, amíg fel nem fut. A cukor elhagyható, de én mindig teszek egy picurit, az élesztő megindításához kell. (Az élesztő “megeszi” a cukrot).
Egy tálban a két féle lisztet, a sót, az útimagfűhéjat elkeverjük, majd elmorzsoljuk benne a 70 g margarint, utána pedig a túrót.
Mélyedést készítünk a liszt közepén, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és az élesztős egyveleget, majd alaposan átgyúrjuk, gombócot formázunk belőle és ha kell, akkor hozzáadunk még kicsi lisztet és félretesszük kelni. A hozzáadott liszt számolós! Nekem 15g-ot vett még fel.
Kb 20-30 perc kelesztés után kinyújtjuk. A maradék margarint felmelegítjük, amit egy szilikonecset segítségével szétoszlatunk a tésztán és megszórjuk sajttal. Annyi sajtot hagyjunk, amivel a tetejét szórjuk majd a pogácsának. Ez nekem kb a harmada volt.
A tésztát feltekerjük, mint a kakaóscsigát és a két szélét aláhajtjuk, és hagyjuk pihenni még egy 20-30 percet. Ez váltja ki a háromszori hajtást.
Újra kinyújtjuk kb 1-1,5 cm vastagságúra, késsel becsíkozzuk vagy bekockázzuk a tetejét, majd szaggatóval pogácsákat szaggatunk.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk, a tetejüket tojással kenjük, sajttal és ízlés szerint lenmaggal szórjuk (a lenmag nem számolós!), majd 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Kb. 20 perc kell neki, de sütőtől függ.