Teljes kiőrlésű sajtos pogácsa recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 350 g teljes kiőrlésű liszt
- 150g sima búzaliszt
- 100 g margarin (70 g a tésztába, 30 g a kenéshez)
- 250 g túró
- 1 dl 30 %-os habtejszín
- 50 ml meleg víz
- 25 g friss élesztő
- 2 evőkanál tejföl
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
- 2 teáskanál útimagfűhéj (elhagyható)
- 20-25 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
Az tejszínt 0,5 dl vízzel elkeverjük, ha nem elég meleg, akkor picit mikróban melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és egy csipet cukorrot hozzáadva félretesszük, amíg fel nem fut. A cukor elhagyható, de én mindig teszek egy picurit, az élesztő megindításához kell. (Az élesztő “megeszi” a cukrot).
Egy tálban a két féle lisztet, a sót, az útimagfűhéjat elkeverjük, majd elmorzsoljuk benne a 70 g margarint, utána pedig a túrót.
Mélyedést készítünk a liszt közepén, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és az élesztős egyveleget, majd alaposan átgyúrjuk, gombócot formázunk belőle és ha kell, akkor hozzáadunk még kicsi lisztet és félretesszük kelni. A hozzáadott liszt számolós! Nekem 15g-ot vett még fel.
Kb 20-30 perc kelesztés után kinyújtjuk. A maradék margarint felmelegítjük, amit egy szilikonecset segítségével szétoszlatunk a tésztán és megszórjuk sajttal. Annyi sajtot hagyjunk, amivel a tetejét szórjuk majd a pogácsának. Ez nekem kb a harmada volt.
A tésztát feltekerjük, mint a kakaóscsigát és a két szélét aláhajtjuk, és hagyjuk pihenni még egy 20-30 percet. Ez váltja ki a háromszori hajtást.
Újra kinyújtjuk kb 1-1,5 cm vastagságúra, késsel becsíkozzuk vagy bekockázzuk a tetejét, majd szaggatóval pogácsákat szaggatunk.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk, a tetejüket tojással kenjük, sajttal és ízlés szerint lenmaggal szórjuk (a lenmag nem számolós!), majd 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Kb. 20 perc kell neki, de sütőtől függ.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »