Teljes kiőrlésű sajtos pogácsa recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 350 g teljes kiőrlésű liszt
- 150g sima búzaliszt
- 100 g margarin (70 g a tésztába, 30 g a kenéshez)
- 250 g túró
- 1 dl 30 %-os habtejszín
- 50 ml meleg víz
- 25 g friss élesztő
- 2 evőkanál tejföl
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
- 2 teáskanál útimagfűhéj (elhagyható)
- 20-25 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
Az tejszínt 0,5 dl vízzel elkeverjük, ha nem elég meleg, akkor picit mikróban melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és egy csipet cukorrot hozzáadva félretesszük, amíg fel nem fut. A cukor elhagyható, de én mindig teszek egy picurit, az élesztő megindításához kell. (Az élesztő “megeszi” a cukrot).
Egy tálban a két féle lisztet, a sót, az útimagfűhéjat elkeverjük, majd elmorzsoljuk benne a 70 g margarint, utána pedig a túrót.
Mélyedést készítünk a liszt közepén, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és az élesztős egyveleget, majd alaposan átgyúrjuk, gombócot formázunk belőle és ha kell, akkor hozzáadunk még kicsi lisztet és félretesszük kelni. A hozzáadott liszt számolós! Nekem 15g-ot vett még fel.
Kb 20-30 perc kelesztés után kinyújtjuk. A maradék margarint felmelegítjük, amit egy szilikonecset segítségével szétoszlatunk a tésztán és megszórjuk sajttal. Annyi sajtot hagyjunk, amivel a tetejét szórjuk majd a pogácsának. Ez nekem kb a harmada volt.
A tésztát feltekerjük, mint a kakaóscsigát és a két szélét aláhajtjuk, és hagyjuk pihenni még egy 20-30 percet. Ez váltja ki a háromszori hajtást.
Újra kinyújtjuk kb 1-1,5 cm vastagságúra, késsel becsíkozzuk vagy bekockázzuk a tetejét, majd szaggatóval pogácsákat szaggatunk.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk, a tetejüket tojással kenjük, sajttal és ízlés szerint lenmaggal szórjuk (a lenmag nem számolós!), majd 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Kb. 20 perc kell neki, de sütőtől függ.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »