Spenótos-sonkás óriás calzone recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 cs pizzatészta
- 20 dkg spenót
- 15 dkg mascarpone
- 1 ek tejföl (20 %-os)
- 15 dkg gépsonka (vagy kolbász, szalámi..)
- só (ízlés szerint)
- 2 csipetnyi őrölt fehér bors
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A spenótot alaposan mossuk meg, majd enyhén sós, szódabikarbónás vízben főzzük pár percig. Ezután tegyük egy szűrőbe, alaposan csepegtessük le, majd amikor már kihűlt, kicsit nyomkodjuk meg és vágjuk fel apróra.
A vékonyra szeletelt gépsonkát vágjuk fel ízlés szerint kisebb kockákra.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük alaposan össze.
Ezután először keverjük hozzá az előzőleg megfőzött és apróra vágott spenótot, a tojássárgát, majd a felkockázott gépsonkát is (közben kóstoljuk és ha szükséges ízesítsünk utána).
A pizzatésztát tekerjük ki a papírból, majd az egyik felére kanalazzuk rá a tölteléket. Ezután kenjük le körbe a tészta szélét tojásfehérjével, majd hajtsuk rá a töltelékre az üresen maradt tésztarészt.
Ezután a tésztaszélét alaposan lenyomkodjuk le, majd összecsippentsük össze, hogy sütés közben ne nyíljon majd szét (én a szélét először lenyomkodtam, majd kicsit felhajtottam és utána csíptem össze).
A megtöltött tésztát ezután helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le tojásfehérjével.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon süssük 25-30 perc alatt szép pirosra (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem).
Tipp:
A sütőből kivéve, hagyjuk kicsit hűlni, majd vágjuk félbe és úgy kínáljuk.