Sonkás-sajtos töltött kelt kifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg rétesliszt
- 1 dl étolaj
- 3 dl tej
- 3,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 púpos kk só
- 15-20 dkg sonka vagy bacon szalonna
- 15-20 dkg trappista sajt
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
A szóráshoz:
- 5 dkg reszelt sajt /de lehet magvak is/
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, 1 dl kiveszünk belőle és a cukrot elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt ( vagyis felfuttatjuk ). A maradék tejhez hozzáöntjük az olajat. A kétféle lisztet egy tálba szórjuk a sóval együtt, és először az olajos tejet, majd a felfutott élesztőt öntjük hozzá, és addig dagasztjuk amíg az edény falától elválik. Nem kell megijedni, mert először elég ragacsos, de a dagasztás végére egy könnyű tészta lesz, amit kb. 50 percig letakarva kelesztünk.
Amíg a tészta kel, egészen apró kockára vágjuk a sonkát, és lereszeljük a sajtot. A tészta akkor jó, ha a duplájára kelt.
A megkelt tésztát két cipóba osztjuk és lisztezett deszkán 40-45 cm-es átmérőjű kör alakú lapokat nyújtunk, majd pizzavágóval vagy késsel ( átlósan) 16 egyenlő részre osztjuk.
A szélesebb részre egy-egy kupac sonkát és sajtot rakunk, majd először ráhajtjuk a tésztát lenyomkodjuk, utána feltekerjük végig.
Sütőpapíros tepsibe rakjuk, megkenjük egy felvert tojással, és megszórjuk reszelt sajttal. Közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.