Sonkás-sajtos töltött kelt kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 1 dl étolaj
  • 3 dl tej
  • 3,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 púpos kk só
  • 15-20 dkg sonka vagy bacon szalonna
  • 15-20 dkg trappista sajt
  • 1 db tojás a lekenéshez

A szóráshoz:

  • 5 dkg reszelt sajt /de lehet magvak is/

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, 1 dl kiveszünk belőle és a cukrot elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt ( vagyis felfuttatjuk ). A maradék tejhez hozzáöntjük az olajat. A kétféle lisztet egy tálba szórjuk a sóval együtt, és először az olajos tejet, majd a felfutott élesztőt öntjük hozzá, és addig dagasztjuk amíg az edény falától elválik. Nem kell megijedni, mert először elég ragacsos, de a dagasztás végére egy könnyű tészta lesz, amit kb. 50 percig letakarva kelesztünk.

Amíg a tészta kel, egészen apró kockára vágjuk a sonkát, és lereszeljük a sajtot. A tészta akkor jó, ha a duplájára kelt.

A megkelt tésztát két cipóba osztjuk és lisztezett deszkán 40-45 cm-es átmérőjű kör alakú lapokat nyújtunk, majd pizzavágóval vagy késsel ( átlósan) 16 egyenlő részre osztjuk.

A szélesebb részre egy-egy kupac sonkát és sajtot rakunk, majd először ráhajtjuk a tésztát lenyomkodjuk, utána feltekerjük végig.

Sütőpapíros tepsibe rakjuk, megkenjük egy felvert tojással, és megszórjuk reszelt sajttal. Közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.