Sajtos-tepertős pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2-2,5 dl tejföl
- 3 dkg friss élesztő
- 1 evőkanálnyi só
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg tepertő aprítva
- csipetnyi őrölt fehérbors
- 1 evőkanál puha zsír
- 1 evőkanál tej
Kenéshez:
- 1 evőkanálnyi olvasztott zsír
- 20 dkg reszelt sajt
Tetejére:
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A lisztbe belemorzsoljuk a friss élesztőt, hozzáadjuk a tejfölt, a sót, az egész tojást, az aprított tepertőt, az őrölt fehérborsot, a puha zsírt és a tejet, majd kézzel jól kidolgozzuk, puha tésztává dagasztjuk.
Langyos helyen duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral vékonyan, majd a reszelt sajt felét rászórjuk és hajtogatjuk (az alsó felét a közepéig, a felső részt szintén a közepéig, majd a bal és a jobb oldali részt is ráhajtjuk). Konyharuhával letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
Ezután újra kinyújtjuk, zsírral vékonyan átkentem, a maradék sajttal megszórjuk, majd újra hajtogatjuk, majd újabb 30 percig pihentetjük.
Ezután kb ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét bevagdostam (hosszában és keresztben is kis közöket hagyva), majd lekenjük felvert tojással, pogácsaszaggatóval kiszagatjuk, sütőpapíros tepsire téve 25 percig kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra és a pogácsákat aranybarnára sütjük. Közben a tetejét alufóliával letakarjuk, ha nagyon barnulna, hogy meg ne égjen!