Sajtos-tepertős pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2-2,5 dl tejföl
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanálnyi só
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg tepertő aprítva
  • csipetnyi őrölt fehérbors
  • 1 evőkanál puha zsír
  • 1 evőkanál tej

Kenéshez:

  • 1 evőkanálnyi olvasztott zsír
  • 20 dkg reszelt sajt

Tetejére:

  • 1 egész tojás

Elkészítése:

A lisztbe belemorzsoljuk a friss élesztőt, hozzáadjuk a tejfölt, a sót, az egész tojást, az aprított tepertőt, az őrölt fehérborsot, a puha zsírt és a tejet, majd kézzel jól kidolgozzuk, puha tésztává dagasztjuk.

Langyos helyen duplájára kelesztjük.

Miután megkelt, lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral vékonyan, majd a reszelt sajt felét rászórjuk és hajtogatjuk (az alsó felét a közepéig, a felső részt szintén a közepéig, majd a bal és a jobb oldali részt is ráhajtjuk). Konyharuhával letakarjuk és 30 percig pihentetjük.

Ezután újra kinyújtjuk, zsírral vékonyan átkentem, a maradék sajttal megszórjuk, majd újra hajtogatjuk, majd újabb 30 percig pihentetjük.

Ezután kb ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét bevagdostam (hosszában és keresztben is kis közöket hagyva), majd lekenjük felvert tojással, pogácsaszaggatóval kiszagatjuk, sütőpapíros tepsire téve 25 percig kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra és a pogácsákat aranybarnára sütjük. Közben a tetejét alufóliával letakarjuk, ha nagyon barnulna, hogy meg ne égjen!