Sajtos-szalámis teljes kiőrlésű babka recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 10*30 cm-es dobozformához:
Tészta:
- 80 g finom vagy kenyérliszt
- 170 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 120 ml langyos tej
- 12 g friss élesztő
- 1 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 50 g puha vaj
- 1 mokkáskanál só
Töltelék:
- 100 g sajtkrém/tömlős sajt vagy tejföl
- szeletelt vagy reszelt trappsita sajt
- 125 g mozzarella
- szeletelt szalámi
- fél pritamin paprika kockázva
Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A tojást felütjük egy kicsi edénybe és felverjük, majd kb 3/4-ed részét egy edénybe, amiben dagasztani fogunk beleöntjük. A többit félteresszük.
A tészta többi hozzávalóját is a tojáshoz adjuk és a tál falától és a kezünktől elváló, rugalmas, fényes felületű tésztát dagasztunk.
A kész tésztát kissé meglisztezzük, letakarjuk és kb 30 percig kelesztjük.
A kegkelt tésztát kb 30*40 c,-es téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük sajtkrémmel vagy tejföllel. Erre szórhatunk zöldfűszereket ízlés szerint. Kitesszük szeletelt vagy reszelt sajttal, rárakjuk a szalámit és rátépkedjük a mozzarrellát (ízlés szerint használhatunk másféle sajtokat is). Végül a paprikát is rászórjuk és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük.
A roládot hosszában kettévágjuk de úgy, hogy fent kb 2 cm-et egyben hagyunk. Az így kapott két tésztafelet összefonjuk úgy, hogy a vágott fele kifelé nézzen.
Letakarva kelesztjük újabb 30 percig. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra alsó-felső sütéssel.
A megkelt tésztát lekenjük a félretett tojással és kb 40 perc alatt szép pirosra sütjük.