Sajtos-szalámis teljes kiőrlésű babka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sajtos-szalámis teljes kiőrlésű babka

Hozzávalók egy 10*30 cm-es dobozformához:
Tészta:

  • 80 g finom vagy kenyérliszt
  • 170 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 120 ml langyos tej
  • 12 g friss élesztő
  • 1 nagyobb tojás
  • 50 g puha vaj
  • 1 mokkáskanál só

Töltelék:

  • 100 g sajtkrém/tömlős sajt vagy tejföl
  • szeletelt vagy reszelt trappsita sajt
  • 125 g mozzarella
  • szeletelt szalámi
  • fél pritamin paprika kockázva

Elkészítése:

Először a tésztát készítjük el. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A tojást felütjük egy kicsi edénybe és felverjük, majd kb 3/4-ed részét egy edénybe, amiben dagasztani fogunk beleöntjük. A többit félteresszük.

A tészta többi hozzávalóját is a tojáshoz adjuk és a tál falától és a kezünktől elváló, rugalmas, fényes felületű tésztát dagasztunk.

A kész tésztát kissé meglisztezzük, letakarjuk és kb 30 percig kelesztjük.

A kegkelt tésztát kb 30*40 c,-es téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük sajtkrémmel vagy tejföllel. Erre szórhatunk zöldfűszereket ízlés szerint. Kitesszük szeletelt vagy reszelt sajttal, rárakjuk a szalámit és rátépkedjük a mozzarrellát (ízlés szerint használhatunk másféle sajtokat is). Végül a paprikát is rászórjuk és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük.

A roládot hosszában kettévágjuk de úgy, hogy fent kb 2 cm-et egyben hagyunk. Az így kapott két tésztafelet összefonjuk úgy, hogy a vágott fele kifelé nézzen.

Letakarva kelesztjük újabb 30 percig. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra alsó-felső sütéssel.

A megkelt tésztát lekenjük a félretett tojással és kb 40 perc alatt szép pirosra sütjük.