Sajtos muffin recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 dl tej
- 7 g szárított élesztő
- 1 teáskanál porcukor
- 47 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 dl étolaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
A töltelékhez:
- 8 dkg puha margarin
- 8 dkg félkemény sajt
A tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- ízlés szerint szezámmag (én most nélküle készítettem)
Elkészítése:
Az élesztőt keverjük el a langyos, porcukros tejben, a tetejére szórjunk egy evőkanál lisztet és 10 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük el benne a sót, üssük bele a tojást, öntsük hozzá az olajat és a felfutott élesztővel gyúrjuk össze.
Dagasszuk szép, sima tésztává és formáljunk belőle egy gömböt. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és hagyjuk 15 percet pihenni.
Közben előkészítjük a töltelék hozzávalóit.
A margarint egy fakanállal kikeverjük, a sajtot lereszeljük.
Lisztmentes munkafelületre borítjuk a tésztát és 12 egyenlő részre osztjuk, majd kis gombócokat formálunk belőlük.
Minden gombócot kinyújtunk kb 12*18 cm-es közel, téglalap formára. A felső részén kb feléig egy derelyevágóval 6-7 bevágást ejtünk.
A szabadon maradt részre kenünk a kikevert margarinból, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, majd feltekerjük, úgy, hogy a bevágások az aljára kerüljenek. Picike csigát hajtunk belőle.
Minden kis gombóccal így járunk el.
A csigákat behelyezzük a muffin formába (esetleg nagyon vékonyan kikenhetjük margarinnal, de elegendő az a mennyiség, ami a kenése során bele kerül, igaz el nem fogja rontani).
Tetejét letakarjuk a konyharuhával és 15 percet így pihentetjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. 15 perc után lekenjük a muffinok tetejét a gyengén felvert tojással, majd megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sülnek. Belül foszlós, kívül roppanós finomság lesz a végeredmény.
Tipp:
Köszönöm szépen a receptötletet Fehér Katicának♥