Sajtos muffin

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 dl tej
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 teáskanál porcukor
  • 47 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 dl étolaj
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 8 dkg puha margarin
  • 8 dkg félkemény sajt

A tetejére:

  • 1 tojás
  • ízlés szerint szezámmag (én most nélküle készítettem)

Elkészítése:

Az élesztőt keverjük el a langyos, porcukros tejben, a tetejére szórjunk egy evőkanál lisztet és 10 perc alatt futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük el benne a sót, üssük bele a tojást, öntsük hozzá az olajat és a felfutott élesztővel gyúrjuk össze.

Dagasszuk szép, sima tésztává és formáljunk belőle egy gömböt. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és hagyjuk 15 percet pihenni.

Közben előkészítjük a töltelék hozzávalóit.

A margarint egy fakanállal kikeverjük, a sajtot lereszeljük.

Lisztmentes munkafelületre borítjuk a tésztát és 12 egyenlő részre osztjuk, majd kis gombócokat formálunk belőlük.

Minden gombócot kinyújtunk kb 12*18 cm-es közel, téglalap formára. A felső részén kb feléig egy derelyevágóval 6-7 bevágást ejtünk.

A szabadon maradt részre kenünk a kikevert margarinból, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, majd feltekerjük, úgy, hogy a bevágások az aljára kerüljenek. Picike csigát hajtunk belőle.

Minden kis gombóccal így járunk el.

A csigákat behelyezzük a muffin formába (esetleg nagyon vékonyan kikenhetjük margarinnal, de elegendő az a mennyiség, ami a kenése során bele kerül, igaz el nem fogja rontani).

Tetejét letakarjuk a konyharuhával és 15 percet így pihentetjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. 15 perc után lekenjük a muffinok tetejét a gyengén felvert tojással, majd megszórjuk szezámmaggal.

Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sülnek. Belül foszlós, kívül roppanós finomság lesz a végeredmény.

Tipp:

Köszönöm szépen a receptötletet Fehér Katicának♥