Sajtos csiga és kifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 75 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg zsír
- 3,5 dkg élesztő
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája (nagy)
- 2,5 dl tej
- 1,5 kávéskanál cukor
- 3 teáskanál só
- 200 gramm tejföl
A töltelékhez:
- 15 dkg vaj
- 20 dkg sajt
- gyros fűszerkeverék
A tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája (nagy)
- 2 evőkanál tej
- 15 dkg sajt
Elkészítése:
A tej felét meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót. Alaposan elmorzsoljuk benne a vajat, illetve a zsírt is. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját, az élesztős tejet és szépen eldolgozzuk benne. Utolsó lépésként pedig a tejfölt és a maradék langyos tejet gyúrjuk bele. Kellemesen lágy, nem ragacsos tésztává állítjuk össze.
Helyezzük a tésztát tálba, fedjük le és kb 30 percig hagyjuk pihenni meleg helyen.
A pihentetett tésztát vágjuk három részre, helyezzük lisztezett felületre. Nyújtsuk ki szép vékony téglalappá. Kenjük meg olvasztott vajjal, ízlés szerint szórjuk meg gyros fűszerkeverékkel, illetve reszelt sajttal gazdagon! Mind a három tésztával így járunk el.
A csigákhoz a kinyújtott téglalapot feltekerjük, mint a piskótatekercset, majd egy éles kés segítségével kb 1,5 cm széles korongokat vágunk le a rúdból.
A kiflikhez a kinyújtott téglalapot felnegyedeljük, majd minden negyedet 3 háromszögre vágunk fel. A szélesebb végétől kezdve szépen feltekerjük és már kész is kifli.
A sütőt előmelegítjük közben.
Zsírozott-lisztezett tepsibe helyezzük a kifliket és csigákat. Tetejükre a tojássárgáját összekeverjük a tejjel és egy ecset segítségével rákenjük. Végül pedig alaposan megszórjuk reszelt sajttal.
30-40 perc alatt szép aranysárágra sütjük.
Jót étvágyat kívánok hozzá!