Sajtos csiga és kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 75 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg zsír
  • 3,5 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája (nagy)
  • 2,5 dl tej
  • 1,5 kávéskanál cukor
  • 3 teáskanál só
  • 200 gramm tejföl

A töltelékhez:

  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg sajt
  • gyros fűszerkeverék

A tetejére:

  • 1 tojássárgája (nagy)
  • 2 evőkanál tej
  • 15 dkg sajt

Elkészítése:

A tej felét meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

Kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót. Alaposan elmorzsoljuk benne a vajat, illetve a zsírt is. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját, az élesztős tejet és szépen eldolgozzuk benne. Utolsó lépésként pedig a tejfölt és a maradék langyos tejet gyúrjuk bele. Kellemesen lágy, nem ragacsos tésztává állítjuk össze.

Helyezzük a tésztát tálba, fedjük le és kb 30 percig hagyjuk pihenni meleg helyen.

A pihentetett tésztát vágjuk három részre, helyezzük lisztezett felületre. Nyújtsuk ki szép vékony téglalappá. Kenjük meg olvasztott vajjal, ízlés szerint szórjuk meg gyros fűszerkeverékkel, illetve reszelt sajttal gazdagon! Mind a három tésztával így járunk el.

A csigákhoz a kinyújtott téglalapot feltekerjük, mint a piskótatekercset, majd egy éles kés segítségével kb 1,5 cm széles korongokat vágunk le a rúdból.

A kiflikhez a kinyújtott téglalapot felnegyedeljük, majd minden negyedet 3 háromszögre vágunk fel. A szélesebb végétől kezdve szépen feltekerjük és már kész is kifli.

A sütőt előmelegítjük közben.

Zsírozott-lisztezett tepsibe helyezzük a kifliket és csigákat. Tetejükre a tojássárgáját összekeverjük a tejjel és egy ecset segítségével rákenjük. Végül pedig alaposan megszórjuk reszelt sajttal.

30-40 perc alatt szép aranysárágra sütjük.

Jót étvágyat kívánok hozzá!