Vajas pogácsa sajtos tetővel recept

Elkészítése:
A tejfölt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, hogy felfusson. A lisztet és a sót összekeverjük, majd alaposan elmorzsoljuk benne 25 dkg vajat. A közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a tojást és hozzáöntjük a tejfölt. Ha túl ragacsos, kevés lisztet adunk hozzá, ha túl kemény, egy kis tejet öntünk bele. A tésztát 30 percig letakarva pihentetjük.
A pihentetés után kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a maradék megolvasztott vajjal, majd a keskenyebbik oldalról feltekerjük, ellapítjuk, és félbe hajtjuk. Ismét letakarva pihentetjük 30 percig. Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk sajttal, majd kiszaggatjuk.
A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, ügyelve, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz. 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tippek:
- Élesztő felfuttatása: A tejfölt csak langyosítsuk meg, ne forrósítsuk, mert a túl magas hőmérséklet megöli az élesztőt, így nem tud rendesen felfutni.
- Tészta állaga: Ha túl ragacsos a tészta, kevés liszttel javíthatjuk az állagát, de ne adjunk hozzá túl sokat egyszerre, mert könnyen keménnyé válhat. Fordított esetben, ha túl kemény, egy kevés tej vagy tejföl hozzáadásával javíthatunk rajta.
- Vajjal kenés: A vajat ne forrósítsuk túl, csak annyira olvasszuk meg, hogy könnyen kenhető legyen, így jobban beszívódik a tésztába, és szép leveles állagot kapunk.
- Rácsozás: A rácsozás során ügyeljünk, hogy ne vágjuk át teljesen a tésztát, csak felületi mintát adjunk neki. Ez szép mintát és ropogós textúrát eredményez sütés után.
- Egyenletes térköz: A pogácsákat ne tegyük túl közel egymáshoz a tepsiben, mert sütés közben megnőnek, és így nem ragadnak össze.
- Sütési hőmérséklet: Mindig melegítsük elő a sütőt 180 fokra, hogy a pogácsák egyenletesen süljenek, és ne veszítsenek a kelésükből, mire a sütő eléri a kívánt hőfokot.
Sztori:
Ez az ínycsiklandó sajtos pogácsa recept könnyedén elkészíthető otthon. A tészta puha, vajas, leveles, a tetején ropogós sajt réteggel. Tökéletes bármilyen alkalomra, legyen az családi összejövetel vagy baráti találkozó!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.27 péntek
Pénteken jól esik valami könnyedebb, de mégis tartalmas fogás – pont ilyene
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.06.26 csütörtök
Csütörtökre jöhet valami izgalmas, ami kicsit feldobja a hetet – és ezekkel
Tovább olvasom »
Ne keresgélj tovább: ezt a 8 csirkés tésztát imádni fogod
Ha gyors, laktató és isteni vacsorára vágysz, a csirkés tészták mindig jó v
Tovább olvasom »