Hozzávalók:
A tetejére:
A kenéshez:
Elkészítése:
A tejfölt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, hogy felfusson. A lisztet és a sót összekeverjük, majd alaposan elmorzsoljuk benne 25 dkg vajat. A közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a tojást és hozzáöntjük a tejfölt. Ha túl ragacsos, kevés lisztet adunk hozzá, ha túl kemény, egy kis tejet öntünk bele. A tésztát 30 percig letakarva pihentetjük.
A pihentetés után kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a maradék megolvasztott vajjal, majd a keskenyebbik oldalról feltekerjük, ellapítjuk, és félbe hajtjuk. Ismét letakarva pihentetjük 30 percig. Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk sajttal, majd kiszaggatjuk.
A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, ügyelve, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz. 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ez az ínycsiklandó sajtos pogácsa recept könnyedén elkészíthető otthon. A tészta puha, vajas, leveles, a tetején ropogós sajt réteggel. Tökéletes bármilyen alkalomra, legyen az családi összejövetel vagy baráti találkozó!